Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Зграду Палате правде заједно су отворили председник Републике Александар Вучић, министарка правде Нела Кубуровић и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

Догађају су присуствовала и Ана Брнабић, председница Владе Србије, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, председник Вишег суда Александар Степановић, виши јавни тужилац Наташа Кривокапић, повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић, тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић, као и високи представници судова и тужилаштва.

На свечаности, поводом реновирања здања правде присутнима и јавности се најпре обратио Александар Вучић, председник Србије.

– Поносан сам што смо данас ушли у једну веома модерну зграду, чак и они који су имали сумње да ли ћемо ово да урадимо како треба, сада их више немају. Наслушао сам се милион лажи. Али најважније од свега је што ће грађани Србије имати једно овакво здање. Бескрајно сам захвалан господину Фабрицију и Европској унији на помоћи и на веома добрим кредитима. Још важније је да ми политичари мање коментаришемо рад правосуђа, а да ви још боље радите свој посао. Верујем у ове школоване људе да ће се борити за правду. Људи очекују правду, више него што су икада очекивали, моја молба вама је да им ту правду дарујете, да знају да имају лепу будућност у овој земљи. Без правде нема ни права. Посебно сам срећан што сам данас имао прилике да уђем и поразговарам са запосленима и да чујем да им је боље. Што се тиче владавине права морам да нагласим да поштујемо свачије мишљење, али да знате, ви из Европске уније да ћемо чувати независност наше земље и да никоме нећемо дозволити да нам одређује шта ћемо да говоримо, мислимо или урадимо – подвукао је Вучић и свима честитао реновирану зграду и завршио говор са “Живела Србија”!

У свом обраћању министарка правде Нела Кубуровић нагласила је важност овог пројекта:

– Палата правде дуго се чекала јер је то био прво овакво здање када се градила. Из буџета Србије издвојено је 88 милиона динара. Сада ћемо скратити рокове суђења, олакшали смо посао и судијама, али и грађанима. Запосленима желим успех у раду, предајемо вам ову зграду, чувајте оно што сте добили – нагласила је Кубуровић.

Учесницима догађаја обратио се и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици:

– Хвала посебно министарки правде Нели Кубуровић јер је ово прво место које сам посетио када сам дошао у Београд пре две године. Тада није било прозора на згради, били су свугде развучени каблови, не могу да верујем да овако сада изгледа. Усвајање Душановог законика вековима раније представља основ за све касније законике у Србији. Владавина права је основа сваког демократског друштва и веома је важна за свако друштво.

У згради од 26.000 квадратних метара биће смештени Виши суд, Више јавно тужилаштво, Kривично одељење Другог основног суда и Друго основно тужилаштво, а прва суђења ће почети 4. новембра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here