Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама потписали су данас у Скопљу три документа која ће олакшати трговину у региону и омогућити јединствено тржиште рада, али и међусобну помоћ у ванредним ситуацијама. Отворени Балкан  (Open Balkan) је ново име за Мини Шенген. 

Лидери три земље потписали су на регионалном економском форуму, у оквиру иницијативе Мини Шенген, Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ, Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на ЗБ и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ.

Први меморандум ће повећати и унапредити економску сарадњу, поједноставити у највећој могућој мери процедуре у вези са увозом, извозом и кретањем робе.

Допринеће и размени података између царинских и других надлежних органа у мери у којој то дозвољава законодавство сваке од уговорних Страна.

Такође, предвиђа промовисање складног развоја економских веза између уговорних путем ширења трговинске размене и постепено уклањање баријера у робној размени.

Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ има за сврху да уговорне стране, у складу са својим расположивим капацитетима, помажу једна другој у случају катастрофа и то када уговорна страна која то затражи није у стању да се избори са последицама катастрофе коришћењем сопствених ресурса.

Овим споразумом уговорне стране регулишу оквир услова за добровољно пружање помоћи у случају катастрофа, а посебно у: планирању и спровођењу мера заштите од поплава, земљотреса, пожара, загађења животне средине, пловидбених незгода, радиолошких ризика, разних пандемија, као и индустријских и других катастрофа.

Затим је предвиђено узајамно обавештавање о претњама, појави и последицама катастрофа.

Узајамна помоћ у спасавању, пружању помоћи и отклањању последица катастрофа копненим и ваздушним снагама и возилима за интервенције у случајевима масовних пожара, поплава, земљотреса и других катастрофа.

Планирана је и едукација и обука особља служби и јединица за заштиту и спасавање, ватрогасних јединица и других припадника спасилачких тимова путем брифинга, курсева, обука, семинара и других видова сарадње, као и организовање и извођење заједничких спасилачких вежби и вежби у пружању помоћи и слично, као и размена научних и техничких података, као и других докумената од значаја за заштиту од катастрофа.

Такође, сарадња у развоју и производњи опреме за спасавање и пружање помоћи. Моморандум за слободан приступ тржишту рада на ЗБ има за циљ да поједностави процедуре код свих уговорних страна у погледу добијања радних дозвола за држављане сваке од три земље, као и у погледу коришћења добијених радних дозвола на територији било које од њих.

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Скопљу да је циљ иницијативе “Мини Шенген” да олакша живот грађанима и побољша животни стандард, да у њој нема ничега што је уперено против било кога и нагласио је да, ако успеју у њеној имплементацији, од 1. јануара 2023. године неће бити граница за грађане Србије, Северне Македоније и Албаније.

“Покушаћемо и даћемо све од себе. Један услов је поверење, које имамо, а други да три земље, односно владе буду у стању да брзо испоруче резултате. Ако то будемо у стању, од 1. јануара 2023. године – немамо границе између наших земаља. Има граница, али нема их за грађане. Идете од Београда до Тиране, а нико вас нигде не зауставља”, поручио је Вучић у свом обраћању на почетку Форума у Скопљу и нагласио да се тиме повећава и сигурност свих грађана.

Вучић је навео да се, када се кретало са овом иницијативом, и њему и премијерима Северне Македоније и Албаније Зорану Заеву и Едију Рами то учинило као нешто што је добро, као поглед у будућност, што мења ствари на Балкану, на којем су, приметио је, увек лакше проналазили недостатке оних других и разлоге за свађе.

“Када смо разговарали, размишљали смо о томе како би било добро да они који нису били најближи, а Србија и Албанија никад у историји нису били нарочито блиски, решили смо да од погледа у прошлост главу окренемо ка будућности и да размишљамо шта треба да оставимо својој деци”, рекао је Вучић.

“И у смислу односа према региону, Европи и свету, али нисмо ни глупи ни наивни да верујемо да ће неко други да ради у корист наших земаља, ако ми не будемо то чинили”, поручио је Вучић.

Зато је, каже, важно да се грађанима три земље покаже да смо у стању да сами доносимо одлуке, да бринемо о себи, побољшавамо живот грађана, да будем на путу ка ЕУ, али да радимо са свима и да не чекамо да нас неко негде уводи, већ да мењамо своју судбину и радимо у интересу грађана.

“Поверење је кључна ствар, која се у међувремену догодила. А, када то имате, не размишљате о томе шта је други мислио са другим предлогом. Нема ништа иза наших предлога, само интереси наших грађана”, рекао је Вучић.

Одбацио је примедбе да Србија тиме добија највише, јер је највећа, наводећи да тиме добијају сви.

“Како не добијају грађани Албаније или Северне Македоније, ако можемо без задржавања да одемо до Скопља и Охрида, Тиране, Драча, Скадра. Ако то успемо за годину и по, то је историја”, рекао је Вучић.

Поручио је да се свима отвара безброј могућности, а ниједна није лоша за било кога, управо супротно.

Он је указао и да ће Србија, Северна Македонија и Албанија заврштити годину са укупно 76 милијарди евра БДП-а, што је мање од Словачке, а можемо, истиче, и да их стигнемо, па и престигнемо за пет-шест година.

“Можемо да будемо машинерија раста овог дела Европе, али морамо да помогнемо привредницима. Радимо тако да прошлост можемо да оставимо иза себе, да гледамо у будућност, у животе, у напредак животног стандарда. Од овога људи могу да имају само корист, никако штету”, рекао је Вучић.

Иницијатива, понавља, није уперено против било кога, већ само “светом” циљу – да грађани живе боље, од чега, каже, нема ништа важније.

“Увек ће бити противника који ће да траже завереничке теорије, који не размишљају о економији, који ће у свему да нађу ману. Знам да нису сви у свету одушевљени јер волан за управљање није у њиховим рукама, већ у рукама наше три земље, суверене, које саме доносе одлуке. Ми се питамо, наши грађани се питају”, рекао је Вучић.

Он је додао и да ће се кренути у конкретне иницијативе за пружање погодности грађанима, попут попуста на карте за воз, наплати путарине, како би људи осетили зашто је то добро.

“То је наш посао, а вас привреднике молим да нам помогнете, да вршите притисак на коморе, али и на нас да радимо брже. Да покушамо да у потпуности отворимо границе. То је историјски задатак, видећемо да ли смо му дорасли, а верујем да јесмо”, поручио је председник Србије.

Додао је и да је одавно дошло време да побегнемо из односа “колонија- сизерен”, у коме треба да питамо друге, већ да своју судбину узмемо у своје руке и одлучујемо о себи.

Рама: Мини Шенген стратешка иницијатива

На Форуму се обратио и премијер Албаније Еди Рама, који је рекао да је Мини Шенген иницијатива од стратешког значаја за Албанију, али и да је потребна региону, уколико жели да се привредно развија и иде напред, а не да остане ”заточеник прошлости”.

Рама је рекао да нема напретка региона уколико земље заједнички не развијају привреду и не стварају перспективе за више радних места, посебно за младе.

”Неки људи су кажњени да живе у прошлости, ми желимо да се окренемо ка будућности путем ове заједничке иницијативе која има за циљ да у региону, као што је у ЕУ, ”заживе” четири слободе – слобода кретања људи, капитала, добара и услуга””, рекао је Рама.

Поручио је да не треба окрећемо леђа једни другима као што смо, каже, чинили уназад 500 година, док, с друге стрене, земље ЕУ имају свој ритам кретања и условљавања.

””И када се регион интегрише у ЕУ, радићемо исто што и сада. Сада то успостављамо без ЕУ, а када постанемо део европске породице неће се разговарати о томе да ли су ове четири слободе омогућене у нашем региону или не””, рекао је Рама.

Нагласио је да Мини Шенген није ”ексклузивна” иницијатива Албаније, Србије и Северне Македоније, већ да је на добробит свих у региону и да свако ко жели да се прикључи тој иницијативи треба то да учини.

Заев: Почиње нова ера сарадње у региону
Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је на отварању великог регионалног економског форума у Скопљу да данас почиње нова ера сарадње у региону, да ће бити дато ново име иницијативи Мини Шенген, што ће бити додатни импулс привредној сарадњи, али и релаксацији политичких односа у региону.

“Ово ће бити препозната иницијатива која ће бити широко прихваћена и у Бриселу и у Вашингтону. То може да направи озибљан допринос у политичкој релаксацији у региону”, истакао је Заев на форуму, којем присуствују и председник Србије Александар Вучић и премијер Албаније Еди Рама.

Он је поручио да је та иницијатива отворена за све земље ЗБ. Охрабрујем све да нам се придруже због добробити свих народа на ЗБ, како би ово био заједнички простор, поручио је Заев.

Казао је да учествује на форуму више од 350 компанија из региона, али и још стотинак представника трговинских комора и фирми ван региона.

“Ово је велики одзив на позив да Балкан креће да ствара економско повезан простор”, навео је Заев.

Истакао је да је заједничка политичка воља и њега и Вучића и Раме да дају максимални подршку и обезбеде услове за већу сарадњу у региону, за добробит свих наших грађана и већи животни стандард због олакшица које ће бити уведене.

“Јасно је да само уз интегрисани и повезани региона можемо брже да идемо ка чланству ЕУ. Све што радимо је резултат европских вредности, јер тежимо да унапредимо четири слободе – кретања људи, робе, капитала и услуга”, рекао је Заев.

Додаје да је важно да се успорава 24 – часовни рад граничних служби, прошире зелени коридори од ЗБ ка ЕУ.

Наш циљ је да имамо непрекидно кретање између граничних прелаза три земље а надамо се и шире, нагласио је Заев.

Македонски премијер каже да ће бити припремљен оквир за признавање квалификација, радних дозвола, интеркомпанијски трансфер, туристичка понуда. . .

“Прихватамо позив пословних људи за добробит и будућност наших грађана. Да имамо интегрисано регионално тржиште, што ће допринети расту БДП-а у региону”, казао је он и истакао да ћемо тако бити ближи ЕУ уместо само да чекамо на ЕУ.

Истакао је и значај зелене агенде и транформације привреде.

Заев је рекао регион регионално тржиште тима 18 милиона људи и да је то велики потенцијал и озбиљан капитал, који би требало да искористимо.

“Имао јаку политичку вољу и подршку коју смо добили од привредних заједница за ребрендирање реигоналне сарадње са већом динамиком, што је наша аутентична и директна иницијатива”, поручио је Заев.

Вучићу уручене захвалнице за помоћ Северној Македонији у вакцинацији

Председнику Србије Александру Вучићу јутрос су у Скопљу уручене захвалнице за помоћ Србије у вакцинацији држављана Северне Македоније током пандемије вируса ковид 19. Вучић је том приликом поручио да је лако помагати када није тешко.

“И убудуће ћемо помагати, лако је када је свима лако, када је свима тешко тада ћете од најближег и првог комшије добити највећу помоћ. Хвала на пријатељству – наши односи ће само бити још бољи”, поручио је Вучић.

Председник Привредне коморе Северне Македоније Бранко Азески уручио је председнику Вучићу захвалницу македонске коморе за пружање помоћи у вакцинацији привредника, која је организована крајем марта у Србији, а после и ревакцинација.

“Пуно вам људски хвала што сте учинили за бизнис заједницу”, поручио је Азески.

Захвалницу Македонске асоцијације новинара уручила је председница тог удружења Ивона Талевска због вакцинације представника медија у Србији.

Талевска је истакла да је председник Вучић показао солидарност и хуманост према македонском народу и да су због тога као удружење први спровели најмасовнију акцију спашавану живота медијских радника.

“Захваљући подршци председника Вучића ми смо отворили врата да се вакцинише више од 10. 000 људи у региону из различитих сектора.

Ово је пример успешне регионалне сарадње у ово време – невреме током пандемије”, нагласила је Талевска.

Талевска је захвалила председнику Вучићу што је обезбедио бесплатно вакцине здравствену логистичку Србије за медијске раднике и све друге грађане Северне Македоније.

“Предлажемо оснивање регионалне балканске асоцијације новинарских удружења Србије, Северне Македоније, Албаније, БиХ, ЦГ, Грчке и Бугарске, да размењују искуства борећи се за права сваког. Тако би били јачи и гласнији и слободнији и ишли ка достизању европских стандарда”, рекла је она и додала да би то допринело и бржем чланству у ЕУ.

Очекујем да одавде крене таква иницијатива и да Србија буде локомотива тог процеса, поручила је Талевска.

Вучић је казао да је велика част за њега што је примио те захвалнице.

“Само смо се понашали нормално, као што би радили сви нормални људи”.

Вучић је рекао да је Србија помагала македонски народ и 1963. године када је ту земљу погодио снажан земљотрес.

“Немамо ништа друго што тражимо од македонских грађана, осим пријатељства и братства. Не треба нам ни територија ни да говоримо да је то наш језик, нама је важно само да имамо најближе и најбоље могуће односе. Ово што радимо овде направиће велике ствари за нашу земљу, ако не успемо бар ће остати да је неко покушао – да у наредних годину или две кроз наше три земље, суверене и независне, можемо да пролазимо без граница и да помажемо једни другима у сваком тренутку”, нагласио је Вучић.

Председник Србије је рекао и да ће камиони из Скопља до Београда или Тиране моћи да прођу без заустављања, док ће други морати мало да се зауставе, док ће други морати мало да се зауставе.

Каже да је разговарајући у Скопљу са грађанима док је шетао видео да људи у Северној Македонији данас поштују Србију више него раније.

“Немамо никакве друге интересе осим да заједнички опстајемо на овим просторима и побољсавамо живот и да приближавамо Београд, Скопље и Тирану”, навео је Вучић.

Такође је рекао је да је највише фирми дошло на економски форум из Србије – 217, што показује колики је интерес у Србији за сарадњу у региону.

Председник са Дарком Панчевим

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Скопљу и са некадашњим фудбалером Црвене Звезде и југословенске репрезентације Дарком Панчевим.

“Са македонском и југословенском легендом Дарком Панчевим. Част ми је што сам могао да сретнем великог шампиона”, написао је Вучић на Инстаграм профилу “buducnostsrbijeav”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here