Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Америчка новинарка српског порекла, извештач из Беле куће, Ксенија Павловић Мекатер упутила је отворено писмо председнику САД и секретару за штампу Џен Псаки поводом одлуке да сви новинари Беле куће морају сами да плаћају тестове на Ковид 19, који су обавезни пре уласка у конференцијску салу.

Ксенија је истакла да један тест кошта 170 долара, што би значило да сваки новинар мора да издвоји укупно 850 долара недељно да би обављао свој посао и присуствовао конференцијама за медије. Такође, како каже они нису дали предност новинарима при вакцинацији, а ови намети им отежавају да раде свој посао.

Њено писмо америчком председнику преносимо у целости: 

“Драга Џен и председниче Бајден,

Пишем вам са молбом да преиспитате своју нову политику наплате тестирања на Ковид19 новинарима Беле куће. Захтевањем да новинари плаћају тестирање на Ковид 19 као услов приступа дискриминише независне новинаре као и страну штампу.

Разноликост гледишта је основна за демократију. Више него икад, Америци су потребни независни гласови који се баве висококвалитетним, оригиналним новинарством и чији су узори Марта Кумар, Хелен Тхомас и други са обе стране и из средишта политичког спектра.

Нова политика која захтева да платимо тестове, нажалост, отвара врата новинарству „плати да играмо“.

Иако многе моје колеге и ја делимо вашу забринутост и схватамо високе трошкове бесплатног свакодневног тестирања за штампу, финансијски терет пандемије не би требало да се ставља на новинаре и медијске компаније.

Ја сам власница малог предузећа жена, имигрант, бивша војна супружница и чини се да ће ова нова политика највише негативно утицати на независне новинаре, мали радио, ТВ, страну штампу итд.

Недавно сте најавили подршку и подстицање малог америчког предузећа као главни приоритет ваше администрације, али независна штампа, слободни новинари и фотографи, једноставно не могу приуштити овај додатни трошак за тестирање.

Ако Бела кућа не може да обезбеди бесплатне тестове за све, онда се то може брзо решити тако што ће се штампи Беле куће обезбедити приступ вакцинама као основним радницима што смо у основи и ми.

Новинарство је јавни сервис пошто подржавамо право јавности да зна. Суштински се чини погрешним што новинар мора ефикасно да плати да извештава о влади.

Желео бих да вас замолим да хитно преиспитате и да заједно са ВХЦА, који дели нашу забринутост, заједно радимо на трајном трајном решењу док сви покушавамо да се крећемо кроз ову пандемију.

Ваша,

Ксенија Павловић Мекатер – The Pavlovic Today”.

„Српска стварност“ / Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here