Mesto za reklamu

26. 06. 2022.

Аеродром “Росуље” код Крушевца свечано је отворен за авио-саобраћај. Председник Србије Александар Вучић, који jе присуствovao отварању, рекао је да ће аеродром моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација. Бизнис авијација расте најбрже у целом свету, истакао је Вучић.

Први спортски аеродром у оквиру Аеродрома Србије, аеродром “Росуље” код Крушевца, отвара се после две године изградње, за коју је Влада Србије издвојила 342 милиона динара.

Вучић је рекао да ће тај аеродром моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација. “Бизнис авијација расте најбрже у целом свету”, истакао је Вучић.

Директор Аерордрома Србије Михајло Здавковић је објаснио је да ће авиони АТР моћи да користе аеродром тек у другој фази, као и да су “Росуље” један од најлепших аеродрома тог типа који имамо у земљи.

На аеродрому “Росуље”, где ће бити одржан и мањи аеромитинг, присуствују и министар саобраћаја Томислав Момировић, министар полиције Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и велики број грађана који носе заставе Србије.

Председник је прво обишао хангар у којем су изложене летилице, а после тога ће присуствовати мини аеромитингу у коме ће учествовати неколико авиона и хеликоптера, као и падобранци.

Аеродром се простире на површини од 40 хектара и уз аеродромску зграду и хангар поседује рулну стазу и писту дужине 820 метара.

Носиће кодну ознаку 2Б, што значи да ће на њега моћи да слећу авиони с распоном крила до 24 метра, у шта спадају спортски и мањи авиони попут пајпера, цесне, мањег лир џета, ласте и сличних летелица које имају до 10 седишта.

“Росуље” су прављене по стандардима за авионе АТР, што значи да ће у будућности, са продужењем писте, моћи да се користи за регионални саобраћај.

Аеродром “Росуље” налази се на 5,5 километара од центра Крушевца, на висоравни Јасиковица, на којој има магле само пет дана у години и то током јануара месеца.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here