Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Завршена је изградња западне обилазнице око Суботице, која повезује Келебију са ауто-путем Хоргош – Нови Сад. “Ипсилон крак” ауто-пута Београд-Хоргош у дужини од 24 километра, у изградњи је последњих 30 година.

У Суботици је отворена обилазница око тог града, односно последња деоница Ипсилон крака Коридора 10, који ће повезати гранични прелаз Келебија са ауто-путем Хоргош – Нови Сад и значајно растеретити саобраћај кроз Суботицу.

Деоница има 12 километара, а цео Ипсилон крак дуг је 24 километра.

Свечаности поводом завршетка изградње обилазнице присуствују председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, као и представници локалне самоуправе и извођачи радова.

Вучић је, по доласку на локацију, приметио да је нова саобраћајница много значити за људе у центру Суботице, да ће растеретити центар тог града, али и да ће боље повезати Србију и Мађарску.

“А ми веће пријатеље у окружењу тешко да можемо да имамо, они су нам можда најближи пријатељи”, констатовао је Вучић.

Државни секретар у Министарству грађевине Имре Керн пренео је председнику да је до сада камионски саобраћај ишао кроз центар Суботице, око 150.000 камиона годишње, долазило је до оштећења улица, па је асфалт често морао да се “пресвлачи”.

Обилазница је отворена пошто је завршена изградња последње деонице дуге 12 километра од граничног прелаза Келебија до кружне раскрснице са Сомборским путем.

У завршетак изградње Ипсилон крака уложено је око 2,8 милијарде динара.

Ипсилон крак је обилазница око Суботице која повезује гранични прелаз Келебија са ауто-путем Хоргош-Нови Сад.

Укупно је за 26 година, од 1990. до 2016. рађено, али не и завршено, 11 километара пута на Ипсилон краку.

Већи део радова који су извођени ранијих година морали су у потпуности поново да се раде, јер нису били квалитетно урађени, кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструкруре.

Влада Србије и ресорно министарство су преузели су послове у вези са завршетком Ипсилон крака у другој половини 2016. године, када је дефинисан концепт завршетка пројекта у фазама, у складу са расположивим средствима у буџету.

У 2017. изграђено је и пуштено у саобраћај укупно 6,5 километара пута на Ипсилон краку (1,5 ккилометар у марту и пет километара у августу), у које је уложено укупно 322 милиона динара.

У 2018. изграђено је 5,5 километара пута, деоница од Биковачког до Бачкотополског пута, у које је уложено 780,9 милиона динара, чиме је до децембра 2018. у саобраћај укупно пуштено 12 километара пута на Ипсилон краку.

Ове године радило се на завршетку изградње и последње деонице дужине 12 километра од граничног прелаза Келебија до кружне раскрснице са Сомборским путем.

Радови на последњој деоници су започети у априлу 2019. године, а укупна вредност тих радова је 1,73 милиона динара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here