Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић присуствовао је данас у Новом Саду отварању научног скупа „Српски културни простор: устројство, проблеми, вредности”.

Вукосављевић је, обраћајући се присутним научницима, академицима, професорима и осталим представницима стручне јавности, указао на вредност и значај очувања свих елемената који учествују у градњи српског идентитета.

Културни образац јесте основ за постојање и трајање народа. Историја памти народе и друштва који су нестали са историјске сцене, а разлоге за овакав исход можемо да тражимо и на пољу културе, навео је он. Зато је обавеза сваке генерације, како је додао, да у складу са својим знањем и етиком учини колико може за напредак српске културе, српске духовности и српског идентитета. Он је подсетио на то да је овај скуп наставак активности зачетих потписивањем „Повеље о српском културном простору“, нагласивши да је српски културни простор онај географски простор на којем је српски народ током дугог историјског трајања оставио несумњиве трагове свог материјалног и нематеријалног културног наслеђа. Тај простор, како је рекао, не поклапа се са политичким простором народа у неком историјском тренутку, при чему у додирима културалних “тектонских плоча” неминовно настају варничења и буде се изазови који некад представљају најистакнутија обележја културних простора.

Министар је указао на важност теме културног сећања, историје памћења и инклузивног потенцијала српског културног простора који оснажује развој српске културе, нашег културног идентитета, заједничког сећања и културног обрасца.

Задатак ове генерације и свих институција, међу којима је и Министарство културе, јесте да уложе максималан напор како би се култура учвршћивала и унапређивала, те тако предавала генерацијама које долазе, поручио је министар Вукосављевић.

На отварању се присутнима обратио и председник Матице српске Драган Станић, академици Матија Бећковић, Миро Вуксановић, Василије Крестић, Милован Данојлић и Младен Шукал.

Своје учешће је најавило више од 60 учесника. Међу најављеним темама су и „Српски културни простор: оквири, границе и преплитања”, „Српско књижевно премрежавање”, „Српски национални идентитет – религијски и секуларни модел”, „О суштинским питањима српског културног јединства”, „Духовна култура као извор и исходиште српског културног простора” и многе друге.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here