Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Покрајинске владе Игор Мировић отворили су данас новоизграђени Научно-технолошки парк намењен Факултету техничких наука у Новом Саду, у који је уложено 26 милиона евра.

Брнабић је објаснила да је реч о првој фази научно-технолошког парка, површине 10 хиљада квадратних метара, где ће бити смештен део Факултета техничких наука, додавши је градња друге фазе, површине 20 хиљада квадратних метара, у току.

Радови на овом, већем делу парка су у “сивој фази” и све треба да се усклади са потребама компанија које ће тамо радити и да се адекватно опреми, додала је премијерка.

Она је изразила уверење да ће НТП у Новом Саду, када се заврши и проради пуним капацитетом, бити један од најуспешнијих паркова у земљи, успешнији и од онога у Београду, јер је грађен плански.

На једном месту ће бити ФТН, иновационе и стартап компаније и истраживачки и развојни центри великих компанија. Имаћемо један прави мали екосистем, који ће много значити за будућност целе земље, поручила је премијерка.

Брнабић је подсетила на то да Србија до 2014. године није имала ниједан научно-технолошки парк, а да ће до краја мандата ове владе имати четири таква парка и читаву мрежу стартап центара.

Oво je посебан дан, остварење једног сна који смо сви заједно сањали, оценила је премијерка, напоменувши да је циљ трансформација читавог друштва.

Данас имамо предуслове за суштински бољу будућност за генерације које долазе. Имамо инфраструктуру за другачију будућност и следећој влади оставићемо све предуслове за то, поручила је она.

Мировић је навео податак да се новоотворени објекат простире на 30.000 квадратних метара, истакавши да ће у њему 3.000 студената и 400 професора, доцената и асистената Факултета техничких наука имати најсавременије услове за рад.

Он је најавио да ће половином године парк бити изнајмљен стартап и ИТ компанијама, оценивши да је ово велики дан за АП Војводину и Србију јер је данас постављен још један темељни стуб развоја образовног и научног рада у области информационих технологија.

Ово је веома важно и за још бржи раст Универзитета у Новом Саду, као једног од најпросперитетнијих универзитета у овом делу Европе, који има огроман развојни значај за читаво наше друштво, закључио је Мировић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here