Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и државни секретар за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске Миклош Шолтес отворили су данас у Сентандреји нови Музеј Српске православне епархије будимске, у присуству патријарха српског Иринеја. Догађају су присуствовали генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и друге високе званице.

Патријарх Иринеј је молитвеним чином освештао обновљено и проширено здање Препарандије, у који је смештен Музеј. Патријарх Иринеј, који је претходно уз звук црквених звона, предводио свечану поворку од Епископског двора до музеја, истакао је да Српски црквени музеј представља значајан дом српске културе и да је његово отварање историјски чин.

Ово је најбољи пример како се успостављају и одржавају суседски односи два народа и две државе. Овај дом културе јесте дом свега онога што је много векова српски народ стварао на простору Мађарске, видљив знак стварања духовних вредности нашег народа, али и добар пример како се културом зближавају народи, рекао је патријарх Иринеј. Он је истакао да музеј са својом сталном поставком неће бити само богатство срспког народа, већ и мађарског и свих људи који знају шта је култура и умеју да је поштују.

Епископ будимски СПЦ Лукијан пожелео је добродошлицу патријарху Иринеју, кардиналу Ерду Петеру, државном секретару Миклошу Шолтесу, министру културе и информисања Владану Вукосављевићу, министру просвете, науке и технолошког развоја Младену Шарчевићу, генералном секретару председника Србије Николи Селаковићу и другим званицама и истакао да Српски црквени музеј још јаче учвршћује хришћанску традицију у Мађарској и свету показује српске вредности.

Министар Вукосављевић је рекао да ће музеј бити нова садржајна тачка на месту богатог културног наслеђа.

Јужна тачка српског културног простора налази се на Атосу, у манастиру Хиландару, а северна управо овде, у славној Сентандреји. Српски културни простор, свуда где је присутан, коегзистира са културним просторима других народа. То прожимање обогаћује српску културу, али и културе народа са којима се она додирује, те у великој мери оснажује културну сарадњу међу народима и државама, поручио је Вукосављевић.

Државни секретар Миклош Шолтес осврнуо се на заједништво Срба и Мађара у борби против Османлија за очување хришћанства, али и на “тужне догађаје када су веће нације око нас успеле да нас натерају да се сукобимо и у протеклим деценијама лечимо те ране”.

У том лечењу пуно су учинили председник Србије Александар Вучић, као и премијер и председник Мађарске, наше владе и верске заједнице. Садашње наше везе карактерише узајамно поштовање и Мађарска свим снагама помаже интеграцију Србије у ЕУ, као што Србија све чини за опстанак и просперитет мађарске заједнице у Србији, рекао је Шолтес. Он је приметио да је “Европа сада пред изборима, да и Мађарска бира, а делимично и Србија”.

Музеј се налази на главном тргу у Сентандреји, у Препарандији (првој српској школи), чију обнову су помогли Влада Мађарске и Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

Стална поставку под називом “Српска црквена уметност у Мађарској”, на којој је представљен део црквеног блага које епархија чува, сакупљеног по читавој Мађарској, сведочи о присуству Срба на том простору пре и након Велике сеобе народа.

На свечаности испред музеја наступио је хор српске школе “Никола Тесла” из Бидимпеште који је извео химне Србије и Мађарске.

Ово је највећи српски музеј изван граница Србије и најважнији пројекат из области културе у региону у 2019. години јер представља важно сведочанство o присуству српске културе на простору Епархије будимске пре и након Велике сеобе Срба 1690.

У децембру 2016. године, Влада Мађарске посебном одлуком, преко Министарства за људске ресурсе, обезбедила је средства за приоритетне пројекте Српске православне цркве у Мађарској, дотацију у износу од 1,6 милијарди форинти (више од пет милиона евра). Од тог износа, 750 милиона форинти (око 2,5 милиона евра) било је намењено обнови комплекса Препарандије (некадашње учитељске школе) у коме је по завршетку радова смештен Музеј Српске православне епархије будимске.

Министарство културе и информисања Србије  је суфинансирало уређење музејског изложбеног простора, а 2019. обезбеђена су средства у износу од 330.000 евра за завршетак радова у оквиру обнове и адаптације зграде новог Црквеног музеја у Сентандреји.

Визуелни идентитет целокупног изложбеног простора, као и осмишљавање концепције сталне изложбене поставке, реализује се у сарадњи са Галеријом Матице Српске из Новог Сада.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here