Mesto za reklamu

 У Палати Србија одржана је заједничка церемонија отварања Трeћег фoрума грaдoнaчeлникa глaвних грaдoвa држaвa Цeнтрaлнe и Истoчнe Eврoпe и Народне Републике Кинe (16+1) и Трећег састанка министара саобраћаја земаља Централне и Источне Европе и Народне Републике Кине.

  1. 10. 2018.

На свечаности, у име домаћина, говорили су Александар Вучић, председник Републике Србије, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар рударства и енергетике и национални коориднатор за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе Александар Антић. На отварању самита присутнима су се обратили министар саобраћаја НР Кине Ли Сјаопенг, заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг и представници кинеског Секретаријата за сарадњу са земљама ЦИЕ Ли Јуље.

Председник Србије Александар Вучић је на отварању форума истакао да без сарадње са кинеским пријатељима, позитивног притиска да се нешто изгради, премосте реке, направе нови путеви, никада сами не бисмо успели.

– Зато сам захвалан премијеру Ли Кећијангу и посебно предсендику Ши Ђипингу, са којим сам имао пет разговора до сада, и којем сам захвалан на личном односу који има према Србији и нашем региону. Захвалан сам на инфраструктурним пројектима које градимо, од Коридора 10, Коридора 11, како железничког тако и путног, ту је и изградња нове пруге Београд–Будимпешта која ће постати чвориште развоја железничког саобраћаја у Централној и Источној Европи – објаснио је председник Вучић.

Вучић је додао да то не би било могуће без посвећеног рада председника Ђипинга, којем је пренео поздраве искреног пријатељства у нади да ће до средине идуће године поново моћи да га дочека у Београду.

Србија са Кином, према Вучићевим речима, има развијене односе у свим другим областима. Председник Србије је подсетио на значај Кине за српску привреду, истакавши да је ова земља, у тренутку када је „Железара” пропадала, купила ово предузеће.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да земље Југоисточне и Централне Европе треба међусобно боље да се повежу и нагласио да је оно због чега су сви окупљени данас на овом форуму нови путеви, сарадња и пријатељство.

– Желимо да будемо бољи, да се спојимо у једну целину остварених народа – нагласио је Вучић, изразивши уверење да ће бити изграђени ауто-путеви према Црној Гори, БиХ, али и Румунији, чиме би се направили значајни помаци у наредном периоду.

Вучић је указао да Београд представља чвориште између истока и запада, севера и југа и да је он најбоље место за нови почетак.

– Задовољство ми је што ће учесници скупа имати прилике да виде и стекну увид у наше пројекте који нашу престоницу уводе у ред најмодерних градова на обалама две реке – рекао је председник Србије, изразивши жељу да Србија и регион увећају број кинеских туриста, замоливши представнике кинеске државе да пренесу поздраве председнику Ђипингу и да му захвале на свему што је урадио за нашу земљу.

Речи добродошлице представницима Кине и 16 европских земаља упутио је и градоначелник Радојичић.

– Односи Србије и Кине су на највишем нивоу, а Самит министара транспорта Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе и Форум градоначелника прилика је за разговоре о новим инвестицијама. Велика је част за Београд да буде домаћин скупа, који је прилика да се разговара о новим инвестицијама у привреди и целом друштву. Задовољство нам је да су наши односи на највећем нивоу, пре свега захваљујући напорима председника Србије и Кине, Александра Вучића и Си Ђинпинга, и да је наша сарадња продубљена – рекао је Зоран Радојичић.

Градоначелник Београда је додао да су се као домаћини потрудили да програм буде интересантан и изразио наду да ће учесници током разговора и размене искустава доћи до значајних закључака.

– Верујем да ћете у Београду провести лепе дане, да ћете их се сећати и пожелети да поново дођете као наши саговорници или као гости, и бићете добродошли – закључио је Радојичић.

Заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг захвалила jе Београду и Србији на домаћинству овог међународног форумa.

– Србија и Кина су велики пријатељи као што су Београд и Пекинг пријатељски градови. Ми убрзано јачамо сарадњу у области културе, привреде, туризма, али и у другим областима. Жеља нам је да наши народи, грађани Пекинга и Београда имају конкретну добит – рекла је Ванг Хунг.

Она је учесницима форума поделила искуства како се Пекинг развија и модернизује, од развоја инфраструктуре до еколошког развоја.

Према речима потпредседнице владе и министарке грађевинарства Зоране Михајловић, Србија би могла да буде лидер у Европи у реализацији инфраструктурних пројеката захваљујући механизму сарадње Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе.

Михајловићева је истакла да инфраструктурни пројекти који се у Србији реализују у сарадњи са Кином значе развој и будућност наше земље.

Министар енергетике и национални координатор за сарадњу Кине и ЦИЕ Александар Антић нагласио је да Србија захваљујући снажним пријатељским односима председника Александра Вучића и председника Кине Си Ђипинга има највише пројеката у оквиру механизма сарадње Кине плус 16 земаља Централне и Источне Европе.

Антић је рекао да је посебно значајна за регион глобална иницијатива Кине „Пут свиле”.

– Србија треба да буде поносна пошто имамо једну од најзначајнијих улога, као последицу снажних партнерских и пријатељских односа Вучића и Ђипинга. Србија има највећи број пројеката у области инфраструктуре и енергетике. Тако планирамо и да наставимо, то је један од наших приоритета – закључио је Антић.

Учесници Форума градоначелника главних градова земаља Централне и Источне Европе и Кине: “Кина+16” наставили су рад у конгресном центру Сава“. Представили су своје инвестиционе пројекте и истакли значај јавно-приватног партнерства као модела финансирања, као и значај инфраструктурног повезивања и обједињене туристичке понуде усмерене ка Кини.

Након што су градоначелници или њихови заменици представили своје пројекте и указали на потенцијалне могућности сарадње проф. Др Зоран Радојичић је  нагласио да је престоница Србије добро место за сарадњу и инвестирање и додао:

“Изражавам задовољство што су представници осталих градова препознали да се српска престоница мења у позитивном смеру, а да су слични скупови важни за размену искуства и продубљивање сарадње у различитим областима. Београд је једно велико градилиште. Имамо инвеститоре из Кине, арапских земаља, Израела и западне Европе што говори да се све више инвестира у Београд”. Један од наших највећих пројеката је “Београд на води” и додао да је та инвестиција вредна 3,5 милијарди евра, те да је план да буде изграђено два милиона квадрантих метара пословног и стамбеног простора. Посебно желим да нагласим  значајну сарадњу и пријатељство које Србија има са Кином. Захваљујући нашем председнику Александру Вучићу и председнику Кине Си Ђинпингу последњих пет година то пријатељство је на највећем могућем нивоу, а то се све одражава и на привредну сарадњу две земље” – указао је градоначелник Београда.

“Srpska stvarnost”

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here