Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Манифестација са најдужом традицијом у Врњачкој Бањи, Фестивал филмског сценарија, отворен је синоћ на летњој позорници “Данило Бата Стојковић“. 

У присуству великог броја гледалаца, по угледу на фестивале у Берлину, Кану и Риму, ове године први пут је уприличен дефиле учесника на црвеном тепиху.

На Тргу културе, који се налази у подножју летње позорнице, публика је имала прилике да поздрави екипе домаћих остварења, која су настала током прошле године, тачније између два фестивала.

Фестивал су отворили филмови „Нечиста крв: Грех предака“ и „Јужни ветар 2: Убрзање“, којима је ово уједно била и српска премијера.

На велико одушевљење публике, глумац Милош Биковић као и цела екипа филма „Јужни ветар 2: Убрзање“, присуствовали су отварању фестивала. Према речима Биковића, иако је први пут на овом фестивалу, он заузима посебно место.

„Веома ми је драго што сам овде. Ово је вечерас премијера филма Јужни ветар 2, односно први пут ће у Србији бити јавно приказан филм вечерас у Врњачкој Бањи. Велико ми је задовољство што можемо да прикажемо филм и што се оваква традиција чува у местима која нису Београд, да децентрализујемо културу јер су наши најталентованији и најбољи људи из разних градова Србије и ми на један овакав начин враћамо културу целој земљи не само великим градовима“, рекао је Биковић.

Поред Биковића, публици су се поклонили и остали протагонисти филма „Јужни ветар 2: Убрзање“, као и филма „Нечиста крв: Грех предака”.

Редитељ и сценариста филма „Јужни ветар“ Милош Аврамовић истакао је да му је драго што је публика у Врњачкој Бањи исказала огромно интересовање за његов филм, што је, како је казао, поента целе приче, јер филмове раде за публику и ако ту нема хемије, онда нешто није како треба.

„Добар сценарио је темељ доброг филма. Не кажем да не може од лошег сценарија да се направи добар филм, али трудимо се да то увек буде боље и забавно. Мало је незгодна цела та структура писања сценарија, посебно када се ради о акционом филму код нас, јер смо углавном у неким комедијама и драмама, али ето трудимо се и радимо, мало експериментишемо, да направимо нешто другачије“, рекао је Аврамовић.

Директор Културног центра Врњачке Бање Саша Миленковић рекао је да Фестивал филмског сценарија, који има традицију дугу 45 година, из године у годину је све садржајнији.

„Ми смо овај фестивал припремали претходна четири месеца и нисмо дозволили ни једног тренутка да дође до неуспеха у реализацији програма. Припремили смо богат такмичарски и пратећи програм у наредних пет, шест дана колики ће трајати фестивал. Девет филмова се надмеће у такмичарском делу, установљена је и једна нова награда „Михићево златно перо“. Овај фестивал је усмерен ка сценарију и као такав је можда јединствен у Европи и ми заиста чувамо ту традицију јер како сви кажемо, сценарио је темељ куће“, истакао је Миленковић.

Одлуку о три најбоља сценарија на овогодишњем Фестивалу филмског сценарија донеће жири у саставу Ивана Вујић, Александар Ђаја и Радослав Зеленовић, док ће награду традиционално доделити и жири новинара.

За разлику од претходних година, и публика ће бити у прилици да одабере свог фаворита, а награда “Михићево златно перо”, биће додељена за допринос сценарију у националној кинематографији.

За све љубитеље филма, али и оне који то нису, овај фестивал је права прилика да се упознају са домаћом кинематографијом и са остварењима насталим у последњих 12 месеци.

Фестивал филмског сценарија затвара се 18. августа а током фестивалских дана публика ће бити у прилици да види и филмска остварења: Оаза, Жив човек, Име народа, Лихвар, Пролећна песма, Викенд са ћалетом, Једини излаз.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here