Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

У присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, министра културе и информисања Владана Вукосављевића, градоначелника Београда проф. Др Зорана Радојичића и амбасадора САД Кајла Ската, споменик великану светског филма, америчком глумцу српског порекла Карлу Малдену /Младену Ђорђа Секуловићу/  откривен је споменик рад вајара Здравка Јоксимовића. Догађају су присуствовале  истакнуте личности из јавног и културног живота Београда и Србије.

Говорећи о Карлу Малдену, председница Владе Републике Србије подсетила је да је споменик чувеном глумцу подигнут на иницијативу председника Републике Србије, породице и пријатеља Карла Малдена, уз подршку Владе РС.

  – Драго ми је што обраћамо пажњу на људе који су најбољи амбасадори Србије у иностранству, исправљамо историјску неправду и тако дајемо сигнал људима који се данас боре за Србију свуда у свету да ћемо им захваљивати и да ћемо их памтити. Живимо у 21. веку, који је за мене другачији од 20. века, у коме су министарства силе била министарства полиције и одбране. За успешне земље у 21. веку, министарства силе треба да буду култура и просвета и што брже почнемо тако да се понашамо брже ћемо се такмичити са осталим напредним друштвима – казала је Брнабићева, подсетивши да ће Влада РС још више улагати и додатним средствима помоћи Филмском центру Србије и Министарству привреде, како би се подстакла српска кинематографија и страна продукција у нашој земљи.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић подсетио је на херцеговачко порекло Карла Малдена, чији је отац Петар Секуловић стигао у Америку из малог села поред Билеће, негујући српску традицију у далекој земљи и учећи сина Младена љубави према филмској и позоришној уметности.

 – Карл Малден је прича о оствареном америчком сну, који су сањали многи, а доживели само ретки. Делић његовог сна била је жеља да се памти и помиње земља својих предака. Легат Карла Малдена је већ две године у Југословенској кинотеци, а ево сада и споменика као знак захвалности филмском великану, једном Србину и Американцу, који су препознали и председник Републике Србије и Влада Републике Србије. Зато хвала породици Карла Малдена, Дан Тани и свима који су заслужни за његов симболични повратак  у земљу из које је потекао – казао је министар Вукосављевић.

Амбасадор САД Кајл Скат рекао је да је Младен Секуловић, односно Карл Малден  одрастао у породици која га је научила да воли своје српско наслеђе и који данас носи заједничке вредности српског и америчког друштва. – Био је одан супруг читаву 71 годину, отац пун љубави према ћеркама и човек пун поштовања према сваком кога би срео –нагласио је амерички амбасадор Скат.

– Хвала вам свима што сте дошли. Када би он могао да бира где ће бити његова статуа, гарантујем вам да би то био Београд – рекао је Дан Тана, Малденов пријатељ из Америке.

На свечаности поводом подизања споменика прочитан је говор председника Америчке филмске академије, чији је Карл Малден био председник током осамдесетих година прошлог века, и приказане видео-поруке ћерки оскаровца, диригента Зубина Мехте и глумца Мајкла Дагласа, који су поздравили одлуку о подизању споменика чувеном глумцу.

„Он је био мој истински учитељ … Карл ме је научио да слушам друге, имао је изванредну радну етику и био диван човек“ – поручио је између осталог Мајкл Даглас.

Карл Малден, чије је право име било Младен Секуловић, остварио је улоге у скоро 70 холивудских наслова, а за улогу у филму „Трамвај звани жеља” освојио је Оскара за најбољу споредну улогу. Међу познаваоцима седме уметности, Малден ће остати упамћен и као легендарни позоришни глумац.

„Српска стварност“

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here