Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић изразио је очекивање да ће Србија ове године имати принос пшенице од приближно 2,7 милиона тона, а да ће око милион тона пшенице ићи у извоз.

Недимовић је, одговарајући на питања посланика у Скупштини Србије,  рекао да очекује да принос пшенице по једном хектару буде приближно 4,7 – 4,8 тона по хектару.

Он је најавио да ће Влада Србије, заједно са Робним резервама наредне недеље откупити одређену количину пшенице на аграрној берзи, и додао да очекује да цена по килограму буде 21 динар.

Министар је указао на то да је тренутна цена пшенице на једном од рекордних нивоа и износи приближно 24 динара по килограму на берзи, што је, како је оценио, добра ствар и последица бројних околности на тржишту у окружењу.

Недимовић је подсетио на то да су приликом сетве пшенице прошле године биле неповољне временске околности, али да ипак, ситуација по питању приноса, није толико лоша.

Када је реч о извозу српске пшенице у Африку, он је истакао да током три, четири деценије на то подручје није било извоза, а да је марту ове године добијен сертификат за извоз у Египат.

Министар је навео да су српске компаније учествовале на тендерима за извоз пшенице у Египат и да се ускоро очекују резултати о учешћу на тим тендерима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here