Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Председница Делегације Европског парламента за сарадњу са Србијом Тања Фајон оценила је, дан након завршетка избора, да се ниво демократије у Србији значајно погоршао, а као аргументе навела то што, како каже, услови нису били довољни да главни део опозиције учествује на изборима.

”Више немамо парламентарну опозицију, што доводи у питање легитимитет целог рада новог парламента”, сматра Фајонова, која сада има на уму, како каже, тражење нових метода како би и тај део опозиције био укључен у следећи круг међустраначког дијалога, уз посредовање ЕП.

Она наводи и да је због пандемије ковида 19 постојала само ограничена посматрачка мисија ОЕБС-а / ОДИХР-а, а да Европски парламент није могао да пошаље ниједну, па се позвала на “локалне посматраче” за тврдњу да је на пет одсто бирачких места било неправилности, пренео је Танјуг.

Изјава Тање Фајон дата је у заједничком саопштењу групе Социјалиста и демократа у Европском парламенту, међу којима су портпарол Одбора за спољну политику и развој Тонино Пицула и потпредседница СД за спољне послове Кати Пир. Они у саопштењу позивају чланице ЕУ 27 да не отварају нова поглавља у преговорима о приступању Србије пре него што се у земљи успостави “довољна демократија”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here