Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

На новој листи лекова коју је формирају Републички фонд за здравствено осигурање наћи ће се 61 нови лек, изјавила је  за РТС директорка Фонда Сања Радојевић Шкодрић. Oве године држава ће склопити уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се, о трошку државе, уради вантелесна оплодња.

На новој листи лекова наћи ће се терапијске алтернативе лекова за кардиоваскуларна обољења, дијабетес, реуматолошка обољења.

Такође, на листи се налазе и иновативни лекови за пацијенте који болују од псоријазе и метастатског меланома, а који су БРАФ позитивни, рекла је директорка Фонда.

Сања Радојевић Шкодрић напоменула је да очекује да се на некој од наредних седница Владе Србије усвоји нова листа лекова.

Држава планира да ове године склопи уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се уради вантелесна оплодња. Јавни позив клиникама отворен је до 31. јануара, напомиње директорка Фонда.

Према њеним речима, о трошку Фонда је на вантелеску оплодњу 2015. године упућено 1.700 људи, а 2018. око 3.800.

Радојевић Шкодрићева указује да је у 2018. први пут омогућено да се о трошку државе замрзне шест ембриона са роком чувања од пет година.

“Друга значајна ствар је да они који су добили прво дете из вантелесне, могу да аплицирају и за друго дете из вантелесне”, наводи директорка Фонда.

Радојевић Шкодрићева указује да ће ове године бити донет нови правилник за лечење у иностранству.

“Ставиће се индикације и болести које до сада нису могле да се лече у иностранству. Биће омогућено и да се у иностранству раде неке генетске анализе”, истакла је директорка Фонда.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here