Mesto za reklamu

08.11.2019.

„Мали Шенген“ је иницијатива која обећава и има нашу подршку, рекао је заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер у Женеви.

„Европска перспектива Западног Балкана, која је била основ америчког ангажовања у региону дуже од 20 година, није се променила и неће се променити”, казао је Палмер, преноси Б 92.

„Управо зато је немогућност Европског већа да постигне консензус о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом била толико дубоко разочаравајућа, али то није последња реч, надамо се да ће Европско веће моћи да ревидира то питање, постигне напредак на састанку лидера у Загребу, нађе неопходан консензус, почне тај важан процес и пошаље важан сигнал за регион“, казао је Палмер.

У међувремену, како САД преузимају већу улогу на Западном Балкану, а ЕУ је у опасности да се у региону перципира као да се повлачи, сам регион преузима иницијативу. Посвећеност Србије, Албаније и Северне Македоније побољшању сарадње кроз иницијативу звану „мали Шенген“ је демонстрација тога да лидери у региону преузимају одговорност за своју судбину и контролу над сопственом будућношћу, истакао је амерички званичник.

Према његовим речима, структура те иницијативе је отворена, у њој има места за Црну Гору, БиХ и Косово.

„То је иницијатива која обећава, има нашу подршку и за коју смо посвећени раду у партнерству са лидерима Западног Балкана како бисмо постигли напредак“, закључио је своје излагање Палмер.

Да подсетимо, на иницијативу председника Србије Александра Вучића, премијер Северне Македоније Зоран Заев, премијер Албаније Еди Рама и српски председник потписали су недавно у Новом Саду декларацију о намерама о успостављању „малог Шенгена“ између те три земље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here