Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Пандемијска ситуација и код нас и у свету није добра. У више земаља констатује се знатан број новооболелих и те земље се припремају да ускоро поново уведу мере заштите. Код нас привид о доброј ситуацији и даље траје, а континуирано траје кампања за довођење иностраних гостију, а то су најчешће туристи из земаља у којима се повећао број заражених и у којима се очекује и официјелно ширење новог таласа ковида. 

У извештајима које смо преносили види се да су туристи земаља у којима се повећава број заражених, а међу њима је и Аустрија, а посебно Беч у коме се нови талас вируса очекује крајем овог и почетком јула месеца. Министар здравља Аустрије је чак пренео да су процене да ускоро у Аустрији буде 80 хиљада заражених и то дневно. Било би логично да рзмишљамо како да се заштитимо од вирусно опасних људи и да их зауставимо у намери да се одмарају код нас и да их замолимо да тај пут одложе за неко друго време.

У исто време води се кампања како да одведемо наше људе у свет и о томе се прича на највишем државном нивоу, на нивоу министара, у смислу за узајамне олакшице онима који размишљају о путовању.

У контексту од могуће штете од таквих иницијатива добро је дошла иницијатива о летовању у Србији, коју је покренуо председник Србије и то итекако има смисла. Ваучери су одлична иницијатива не само из економских разлога, него још више из здравствених разлога, јер одлазак у земље које имају вишак опасних вируса, значи и повратак кући са вирусом, који доноси многе проблеме и наравно скупо кошта. 

Већ рекосмо и у нашој земљи је присуство вируса достигло већ забрињавајуће размере. У последња 24 сата тестирано је на више него скромном, зантно умањеноммузорку, од само  3.702 испитаника, од којих су 468 било позитивна. И то је велика бројка, али мала у односу на стварност, могуће заражених на већем броју тестираних и у односу на становништво. Стварна слика може се сагледати из величине процента заражености, који већ данима расте и на последњем мерењу достигао је 12,64%. Узгред, толерантан ниво заражености је проценат који је испод 1%. Значи, проценат заражености је већи од нормале за 12 пута.

Отуда схватамо колико су у праву озбиљни епидмиолози који су све то најављивали и који моле грађане да се због сопствене заштите на свим местима где има више људи носе маске и примењују друге мере заштите, иако су одавно законски укинуте. Понављамо њихов апел: Вирус је и даље са нама, чувајте се!

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here