Mesto za reklamu

28.10.2019.

У оквиру 4. Позоришног Кустендорфа, на Мећавнику је одржана панел-дискусија на тему „Позориште у друштву спектакла“. Целокупна дискусија била је заснована на књизи „Империја илузија“ Криса Хеџиса коју је објавио Андрићев институт, а која је сјајно послужила да се младим људима, уметницима, и свим гостима фестивала представи тренутак у ком живимо и стварамо.

Модератор дискусије био је оснивач и идејни творац фестивала на Мећавнику, као и самог Мећавника, прослављени српски редитељ Емир Кустурица.

Кустурица је рекао да је ово време потпуно неопаганско, а да је читање мисли, телепатија, била привилегија времена када је држава била део друштвеног табуа.

„Време у којем живимо је потпуно неопаганско и на највећем делу наше планете је офирано и потпуно отворено, оно је у опозицији са том скривеном људском потребом за интимом. Све је на продају и све је уоквирено на перфекцији слике која нас је одвојила од хода ка Светом Тројству, и саме нас упутила на могућу славу“, истакао је Кустурица.

Он је рекао и да је увек заведен светом спектакла који представља продужену руку религиозности.

„Како време одмиче, све више верујем да се Бог може тражити у култури, да је скривен у хемији коју човек лучи у тренутку кад се судара са представом, са узвишеним филмом и спортским догађајем“, рекао је Кустурица.

У панел-дискусији, поред Кустурице, учествовали су књижевник Милан Ружић, Милорад Вучелић и позоришни редитељи Младен Матерић и Милан Нешковић.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here