Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Новинар Зоран Пановић изјавио је у Новом дану да је имао увид у одређена истраживања која показују да постоје три сценарија за Западни Балкан.

“Оптимистички сценарио је да ми и регион стигнемо до Европске уније (ЕУ) можда баш до Јункеровог датума – 2025. године. Други сценарио је тзв. балкански лимбо – агонија која ће да траје у бесконачно. И трећи сценарио, ‘балкански духови’, то је повратак у прошлост, у међуетничку агонију. Мислим да је други сценарио најближи, ми живимо тај ‘балкански лимбо’ и мсилим да ће у будућности бити известан”, сматра Пановић и додаје да је тај сценарио бољи од повратка у прошлост.

Он подсећа да су све земље доборовљно ушле у ЕУ и да ће то бити случај и са Србијом односно да је нико неће натерати уколико то сама не жели.

Према његовим речима, евроскептицизам у Србији је у овом тренутку на неки начин реалистички став.

“У анкетама се показује да грађани највише воле Русију и Кину, није то више као што је некада било. Грађани Србије у једном тренутку су заиста били масовно за ЕУ, у великој већини”, каже Пановић.

Он подсећа на Самит ЕУ у Солуну 2003. године када се говорило о “пакету Србије и Хрватске” и констатује да би сад чак и “пакет Србије и Црне Горе” био неизвестан.

“Ми отварамо два поглавља годишње, тим темпом тешко ћемо стићи до тог Јункеровог датума”, оцењује Пановић.

Одговарајући на питање о порукама из Брисела у вези са бојкотом парламента у Србији, Пановић каже да бирократа из Брисела размишља “између стабилности за коју сматра да постоји и опозиције која му можда у овом тренутку не даје алтернативну стабилност да буде прихваћена као партнер”.

“Није Запад довео на власт Српску напредну странку (СНС), али ју је прихватио у односу на бивше радикале као партнера. Тако да је опозиција сада у процесу да је Запад легитимише као партнера и могућу алтернативу Вучићу”, сматра он.

Додаје да је неопходна нека врста посредника између власти и опозиције – или ЕУ или можда Српска православна црква.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here