Mesto za reklamu

19.03.2019.

Косовски аналитичари процењу да се на Косову ближе избори и да влада на челу са Рамушем Харадинајем неће опстати још дуго.

Косовска влада, предвођена Рамушом Харадинајем успела је да изгура годину и по дана свог мандата, упркос недостатку сталне надполовичне посланичке већине у парламенту, захтевима опозиције за њено рушење, али и незадовољству коалиционог партнера Демократске партије Косова, због увођења таксе од 100 одсто на српске производе, на чијем укидању инсистирају водеће западне земље, а која кочи наставак дијалога са Београдом.

Да ли је годину и по дана управљања косовским друштвом индикатор да ће Харадинајев кабинет опстати у читавом мандату? Политички аналитичари у Приштини процењују да није, и да ће на Косову ванредни парламентарни избори највероватније бити организовани ове јесени.

Одмах након формирања владе две највеће опозиционе странке, Демократски савез и покрет Самоопредељење кренули су да најављују пад Харадинајевог кабинета, односно превремене парламентарне изборе.

Међутим, опозиција није предузела никакве конкретне кораке који би довели до превремених избора, преносе медији на албанском.

У међувремену, осим опозиције, падом владе однедавно прете и косовски председник Хашим Тачи и председник парламента Кадри Весељи.

Тачи је прошле године позвао Харадинаја да се “исправи” у вези с дијалогом, председника парламента је овог месеца изјавио да неће да остане два дана у влади која угрожава односе са САД.

Тачи и Весељи су запретили Харадинају пошто је оштро иступио против евентуалне корекције граница у крајњем договору са Београдом и непристајања да повуче таксу на на српске производе.

Политички аналитичари у Приштини кажу да ће Косово кренути на превремене парламентарне изборе на јесен и да тренутно опозиционе странке немају потребне гласове у скупштини да изгласају неповерење влади.

Аналитичари такође кажу да, упркос изјавама у корист ванредних избора, Демократска партија Косова није заинтересована за излазак на изборе пре јеесени.

“ДПК може изабрати да сруши владу чији је и она члан, али то неће учинити у овом тренутку. То је због чињенице да политичке околности нису у корист ДПК”, кажу аналитичари у Приштини.

Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти, изјавио је да сваки трећи житељ Косова има потешкоћа у приступу здравственој заштити, док сваки пети не тражи медицинску помоћ због тешке економске ситуације.

Курти је даље нагласио да је смртност одојчади четвороструко већа у поређењу са земљама ЕУ док је свака трећа жена запослена. Он је даље додао да Косово не пати од лоших закона, него од лоших владајућих и слабих институција.

“Улагања у развојну економију су се смањила, док се корупција у јавним предузећима повећала. Промена сада није само решење већ и витална потреба. Зато су нови избори више него потребни”, истакао је Курти.

 „Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here