Mesto za reklamu
  1. окт 2018.

И даље мислим да се председник Србије Александар Вучић лавовски бори за Косово и Метохију и то под невиђено неравноправним условима, али и да вековни непромењени став Цркве свога народа и уједно своје властите државе доживљава као помоћ, а не као одмагање и отежавање ионако претешке ситуације, изјавио је српски патријарх српски Иринеј у интервјуу за “Вечерње новости” од уторка.

“Наду и утеху улива то што он вишекратно изјављује да неће наметати своју вољу и своја евентуална решења, већ да ће поштовати слободно изражену народну вољу и своја, па макар се с њом интимно не слагао”, рекао је патријарх Иринеј.

Додаје да Црква, по својој природи не доноси државне и политичке одлуке, али, како каже,  има право, а још више дужност, да укаже на вечна мерила и вечне вредности.

“Пре свега на служење – правди, слободи, миру и животу за све и сваког, па, не на последњем месту, и за свој народ, своје вернике”, рекао је патријарх.

Како каже, главни проблем Србије нису вековни суседи Арбанаси, него “развијена Европа”, па и Запад уопште, јер се не бави превасходно решавањем кризе и превазилажењем сукоба, већ се бави својим вечним интересима.

“У Европској унији, рекао бих, баш и не изгарају од жеље за нашим присуством, што због нашег пријатељства са Русијом, што из својих унутрашњих разлога и зато стално постављају нове услове, траже да прихватимо њихово решење за КиМ и одлажу ли одлажу”, рекао је патријарх.

Сматра да ако и када Србија дође на ред, ЕУ ће бити сасвим другачија него што је данас, ако уопште буде постојала.

Упитан да протумачи сугестије из Брисела да Србија своју спољну политику усклади са ЕУ, Иринеј каже да не верује да ће Србија себи икада купити “чланску карту” за улажак у ЕУ по цену увођења санкција Русији или других непријатељских аката према тој земљи.

Коментаришући најаве из света да Босну и Херцеговину чека процес унитаризације и да то у суштини значи нестанак Републике Српске, патријарх каже да је РС створио српски народ огромним жртвама и да она, “ако Бог да, неће ни нестати нити се утопити у унитарну Босну”.

О положају српског народа у Црној Гори, патријарх Иринеј каже да се прво мора суочити с проблемом да би он почео да се решава.

“Није, до сада, са одговарајућег места и на одговарјући начин дефинисан положај српског народа у Црној Гори”, рекао је српски Патријарх Иринеј.

“Srpska stvarnost”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here