Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Јединство породице, јединство фамилије и јединство народа не сме бити засновано на себичним интересима и ни у ком случају не сме да послужи томе да се затворимо у себе, да се одвојимо од других или да бисмо са њима не дај Боже били у конфликту, поручио је Његова Светост патријарх српски Порфирије. Нека нам је срећан и благословен празник националног јединства, слободе и националне заставе, истакао је патријарх Порфирије.

“Бог је створио сваког човека и сваки људски род по својој слици и прилици, а Бог је савршено јединство и савршена заједница у љубави три личности – оца, сина и светога духа. То што је Бог створио човек по својој слици и прилици значи да га је позвао да заживи, у мери у којој је то могуће божански начин постојања, јединставо и заједнице различитих личности и да такав начин живота учини споственом реланошћу”, рекао је патријарх.

Сваки човек је створен са својим даровима и способностима и својим посебним личним печатом, а опет је у заједници са свим људима и различит од њих.

“Кажем различит, а на супротстављен, не противречан другоме. Човек може да спозна себе, своју општост и посебност, тек у међусобном прожимању са другим људима, да има могућност да расте и дарује себе другоме, али и да се обогаћује другим”, рекао је патријарх.

Зато не чуди, каже, да је први благослов божји упућен људима била заповест о породици.

“Породица није дата да би била циљ по себи него да би конкретно училиште у којем се учимо изграђивању јединства, различитости и љубави према другоме, да бисмо истовремено себе даривали другима и откривали и живели личне димензије свога бића”, навео је патријарх.

“Не можемо волети друге који су удаљени од нас, ако најпре не волимо свога оца, мајку, брата, сестру, комшију, своју породицу, свој род, свој народ”, поручио је патријарх и додао да се тако јединство изграђује “пошавши од конкретног, појединаног, личног ка општем и свеопштем.

Сваки други редослед је неприродан и може да створи посебно дубоке проблеме, рекао је он.

“Зато морамо на првом месту упознати себе, оно што нас окружује и упознати оно што је наше, да бисмо могли да растемо, напредујемо иидемо даље, а исто тако морамо спознати своје слабости како бисмо се исправљали и били бољи”, рекао је патријарх.

И једног и другог има на претек у нашој прошлости и нашем предању, због тога у предаљу и ономе што је наша прошлост морамо трагати за нашим надахнућима, нагласио је патријарх.

“Не могу нам други кроз своје интерперетације нас, наших мисли и дела рећи ко смо ми на дубљи и аутентичнији начин од онога који је нама када поступимо по описаном реди једино могућ”, рекао је патријарх.

“Јединство породице, јединство фамилије и јединство народа не сме бити засновано на себичним интересима и ни у ком случају не сме да послужи томе да се затворимо у себе, да се одвојимо од других или да бисмо са њима не дај боже били у конфликту. На тако заснованим циљевима наше јединство и свако друго јединство постало би деструктивно, претворило би се у своју супротност и вратило би се у бумеранг који би нас растргао”, поручио је Патријарх српски г. Порфирије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here