Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Мир ствара плодност, благостање, напредак, радост и то желим мом народу, да се рађамо и множимо, да се радујемо и помажемо једни другима, а не да се млатимо моткама по улицама, поручио је патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије је тако, у божићном интервјуу за Политику, одговорио на молбу да прокометарише то што је његова порука мира, упућена на почетку божићног поста поводом протеста на улицама у више градова, протумачена као “сврставање уз власт”, и истакао је да је “омеђивање Цркве страначким оградама апсурдно, ускогрудно, недалековидо”.

“Цркву не можемо да омеђимо, ни просторно ни временски, а камоли страначки. Црква увек гледа целину, ако хоћете не целину једног народа, макар био и мој народ – најбољи, како ја видим српски народ. Црква гледа човечанство, универзум, васељену и будући век”, рекао је патријарх.

Каже да се том поруком мира, на почетку божићног поста, није обратио некој апстрактној маси, него свом народу који је, истиче, јуче изашао из рата.

“Јуче из грађанског рата због распада државе, прекјуче из Другог рата и крваве револуције, тек две деценије раније из Великог рата. Неколико година пре из балканских ратова… Нема краја… Да не набрајам даље. Људи, станите! То што се у последњем рату Срби нису међусобно убијали изгледа да некоме веома недостаје”, констатовао је поглавар Српске православне цркве.

Поручује да свако има одговорност за мир, те да он своју одговорност доживљава и живи на такав начин.

“Црква није место за странчарење”

Патријарх Порфирије додаје и да је онај, ко у Цркву уноси дух политичког странчарења или било каквог странчарења, промашио тему.

“А промашену тему до промашеног живота дели кратак корак”, поручује српски патријарх.

Говорећи о томе колико је за Српску православну цркву важно потписивање Темељног уговора са Црном Гором, Порфирије каже да је оптимиста да је ће тај уговор бити потписан на добробит обе стране – СПЦ и Републике Црне Горе.

“Чињеница да су аналогни уговори закључени са Светом столицом и са Исламском заједницом, оставила је већински народ, већинску заједницу и већинску СПЦ у апсурдно неравноправном положају у својој матичној земљи”, рекао је Порфирије.

Каже да са пуном одговорношћу и повишеном обазривошћу прихвата чињеницу да ће Темељни уговор, када га две стране закључе, по правној снази бити изнад локалних закона.

Поновио је да одредбе уговора морају бити на добро свих и да нико не сме да буде због њих ускраћен за неко право.

На питање шта одлаже његов чин устоличења у Пећкој патријаршији, да ли пандемија или друштвено-политичка ситуација у покрајини, патријарх одговара да су епидемиолошке мере непредвидиве и да су често толико рестриктивне да устоличењу најчешће не би могло да присуствују ни сви чланови Светог архијерјског сабора, а камоли верни народ.

“Стога ћемо сачекати да се епидемиолошке околности нормализују како би устоличењу могао да присуствује свако ко жели”, поручио је патријарх српски Порфирије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here