Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Патријарх српски г. Порфирије посетио је данас манастир Јасеновац и епархију пакрачко-славонску на позив епископа те епархије Јована.

Патријарх Порфирије посетио је епархију пакрачко-славонску, где га је у манастиру Јасеновац, који се налази у истоименој општини у којој данас живи око тридесетак Срба, код манастирске капије сачекало свештенство предвођено владиком пакрачко-славонским Јованом.

Новоустоличеног патријарха у манастиру заједно са свештенством пакрачко-славонске епархије, дочекао је и члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је раније најавио да ће Република Српска издвојити око 50.000 евра, односно 100.000 конвертабилних марака за реконструкцију манастира који је оштећен и приликом земљотреса који су Хрватску погодили крајем прошле године, као и председник СДСС-а и Српског народног већа Милорад Пуповац.

У манастиру Јасеновац, који је око два километара удаљен од споменика Камени цвет, посвећеног свим жртвама усташа током Другог светског рата, служена је доксологија током које је патријарх одржао беседу.

Пре доласка патријарха Порфирија у манастирској цркви упаљене су све свеће и кандила, отворене су царске двери, а свештенство је обучено у свечане епитрахиље и фелоне изашло из храма до манастирске капије, носећи крст, Јеванђеље и кадионицу.

По доласку, патријарху Порфирију чтеци су обукли мандију и предали жезал, а у храм је ушао у пратњи владике Јована, док су испред њих ишли свештеници певајући „Достојно јест“.

Порфирије поручио у Јасеновцу: Црква Христова не постоји да би делила, него да би сабирала у Христу

Патријарх Порфирије је у проповеди говорио о свом доласку на трон загребачко-љубљанских митрополита 2014. године и казао да је када је дошао у Загреб осећао страх, јер је дошао у непознату земљу и простор, у времену којем је, како је рекао, „непосредно претходило безумље“, преноси Хина.

„Нека нам Господ због таквих заблуда свима опрости. Христ је наше огледало, наша мера, наш критеријум. Он је и смисао нашег постојања. Дубоко знам, а научио сам се томе и од вас да Црква Христова постоји не да би делила, не да би стварала конфронтације, него да би сабирала у Христу“, рекао је патријарх у Јасеновцу.

Додао је да је долазећи у Загреб био оптерећен и разним информацијама које су долазиле споља, а можда и личним предрасудама.

„Али, тада сам искрено рекао: ја сам Србин и волим свој народ, али изнад тога и пре тога јесам, а још више желим да будем Христов, да будем хришћанин, а то значи да чујем његову реч – ‘Да сви једно буду’. Тада сам рекао да ћу се трудити да свакога дана све више волим све народе, јер знам да ће ме Господ по томе оцењивати“, навео је Порфирије.

Патријарх је рекао да је „доживео љубав на сваком кораку, пре свега, наравно, од православних верника Срба, али ништа мање и од других, који су га непрестано разоружавали и ослобађали како онога што је слушао споља, тако и онога што је изнутра можда као предрасуда долазило“.

Рекао је да због свега тога осећа дужност да макар сваког дана каже по једно Господе помилуј „за православне Србе у Хрватској и за све људе у Хрватској, са жељом да Христов мир, Христова љубав буду садржаји живота свих људи“.

Порфирије је додао да ће остати администратор Епархије загребачко-љубљанске онолико колико то буде воља Светог архијерејског сабора и да ће највише бити у Београду, али да ће долазити и у Загреб, преноси Танјуг.

Манастир Јасеновац са црквом посвећеном рођењу Светог Јована Претече припада епархији пакрачко-славонској, а за време епископа славонског Саве био је и седиште епархије.

Манастирска црква је саграђена 1775. године, али је разорена на почетку Другог светског рата 1941. године и то рукама првих јасеновачких логораша.

Храм је обновљен и освећен 2. септембра 1984. године, а током ратних сукоба при распаду бивше СФР Југославије, 1991. године, црква је поново оштећена.

У мају 1995. године, у операцији Бљесак, манастирска црква је оскрнављена и опустошена, да би 2000. године, поново била обновљена када је владика Сава Јурић прогласио јасеновачку цркву Рођења Светог Јована Крститеља за манастир.

Патријарху Порфирију ово је друга званична црквена посета од устоличења 19. фебруара , а у оквиру прве званичне црквене посете посетио је Банију, крај који је пре неколико месеци погодио разоран земљотрес где је, како је раније саопштила Српска православна црква, испоручио контејнере намењене за привремени смештај породица пострадалих у земљотресима на Банији, преноси Танјуг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here