Mesto za reklamu

01.06.2022.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије угостио је данас у Храму Светог Саве децу са Косова и Метохије и из Црне Горе, која бораве у Београду.

Њих 40-оро са Космета и 30-оро из Црне Горе сутра ће учествовати у литији, којом ће бити обележена градска слава Спасовдан.

Патријарх им је поручио да се радује што су овде и што ће се заједно сутра молити на Спасовдан.

“Радујем се што ћете учествовати у молитвеној литији у којој ћемо се молити за мир, јер мир је нешто што је најпотребније сваком човеку, сваком појединцу, нама, али и читавом свету. Ви то добро знате”, рекао је Порфирије.

Указао им је да људи, када се ослањају само на себе и своја знања, памет и способности, не могу тако лако да успоставе мир.

Како је рекао, где год да се окренемо, и у прошлости и у садашњости, постоје неспоразумми, сукоби и ратови.

“Зато је важно да молитвом призовемо благодет божју, да нам он помогне да сви заједно допринесемо миру међу нама, а онда и у читавом свету. Мир је духовна ствар, а то значи да се трудимо да се миримо са Богом, да живимо онако како је Бог замислио, и када смо на том путу, онда је сигурно да ћемо мир ширити и око себе”, истакао је српски патријарх.

Да љубав према свима не би била само празна реч, рекао је патријарх деци, важно је да се у свакодневном животу трудимо да волимо оне које су поред нас, наши ближњи, припадници нашег рода и народа, а ако научимо да волимо свој народ, додаје, онда смо васпитани у љубави и истом том љубави можемо да грлимо читав свет.

“То је циљ нашег живота. Ми волимо и чувамо свој народ, не зато да бисмо били себични и оградили се од других, већ да би смо се научили да све волимо. Да љубављу можемо да примимо од других оно што је вредно, али исто тако да из љубави из можемо другима да дарујемо оно што су наше вредности”, рекао је поглавар СПЦ.

Он је поручио деци са КиМ да се моле за своје ближње и свој народ, али и да се исто тако моле за оне који припадају другим народима.

“То је једини исправан пут, то је Светосавски пут. Свети Сава је пропутовао читав свет. Ишао и на исток и на запад, градио најбоље могуће односе са свим народима, градио цркве чак и у Јерусалиму, Барију, на Светој Гори, и у другим земљама, али највише је зидао у свом народу”, навео је патријарх и додао да су многе од тих светиња сада под заштитом УНЕСЦО, као културна вредност.

Он је обећао деци да ће се молити и за њих на КиМ и у Црној Гори и да ће долазити да их посећује, јер су они део те цркве.

“Све што можемо, учинићемо за вас и што је наше, увек ће и вама бити на располагању”, рекао је поглавар СПЦ деци.

У име деце са Космета и из Црне Горе патријарху се обратио Стефан Крушчић из Подгорице и, у њихово име, поклонио му укоричено Свето писмо.

Захвалио је патријарху Порфирију што их никада, ни у тим тешким временима, није напустио, већ је увек остао уз њих.

“Желим да вам кажем да се ми као деца и добри људи трудимо да корачамо стазама Светог Саве и да идемо његовим стопама”, рекао је Крушчић патријарху.

Пријему и обиласку Храма Светог Саве присуствовао је и заменик градоначелника Београда, који ће сутра бити домаћин градске славе Спасовдана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here