Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Црква је сабор, заједница, а епископи и свештеници не постоје без народа, поручио је патријарх српски Порфирије и истакао да је и народу потребан свештеник.

Он је на свом Инстаграм профилу указао да је Црква организам, где свако има своје место, те да је, на крају крајева, и сваки човек на неки начин свештеник, зато што своје место на којем живи треба да учини светим, да, како каже, то учини својим животом у врлини.

Поручио је да у данашњем модерном свету нема потребе да се вера ажурира, него да се открије у свом аутентичном, изворном значењу и смислу.

Патријарх је нагласио да је индивидуална, самостална побожност и те како важна и потребна, али она мора бити укључена и у побожност заједнице.

“Дакле, мора бити у сагласју, како су говорили васељенски сабори, са свима светима. Црква је пре свега Црква, а то значи заједница”, навео је патријарх и додао да је индивидуална вера, вера по личном надахнућу и она може бити оваква и онаква.

“То што је Црква – Црква, еклисиа, значи да је она сабор, заједница. То ни на који начин не укида личну слободу, таленте и дарове”, написао је Порфирије и додао:

“Ми не треба да ауторитете у Цркви доживљавамо као власнике вере и као власнике наших појединачних живота. Свештеници и епископи постоје да би у име народа приносили жртву, али у име народа, у име заједнице, не у лично име”, навео је патријарх.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here