1. 09. 2021.

Патријарх Српске православне цркве Профирје стигао је у манастир Ђурђеви ступови у Беранама, где ће се сутра ће одржати устоличење новоизабраног епископа будимљанско-никшићког Методија. Очекује се да ће догађају приисуствовати и премијер Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић.

Патријарха Порфирија  су дочекали митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископ будимљанско-никшићки Методије, да би заједно изашли на бину.

Присутни су и функционери Нове српске демократије, СНП-а, Праве Црне Горе,као и министри Александар Стијовић и Ратко Митровић.

Међу присутнима је и градоначелник Берана Тихомир Богавац у друштву бившег градоначелника Драгослава Шћекића, градоначелник Никшића, Марко Ковачевић.

Патријарх Порфирије на себи има зелену одежду која симболизује Светога Духа и има посебну поруку.

Зелена боја је симбол наде на вечно блаженство, стечено заслугом Исуса Христа и даром Светога Духа.

Свечани дочек патријарха српског прати велики број медија.

На дан устоличења епископа најављена је и велика ауто-колона која ће кренути од седам сати ујутру од Манастирске капије у плавском селу Брезојевица, а њихов долазак у манастир се очекује пола сата пре свечане церемоније устоличења епископа Методија.

Очекује се да ће устоличењу у манастиру сутра присуствовати премијер Здравко Кривокапић.

Патријарх Порфирије: Црква има само једну стратегију и политику

Српска православна црква има само једну стратегију, политику, животни став и оријентир, а то је бити једно са Богом читавим својим бићм, али у Богу и са Богом тежити и чинити све да будемо једно са другима у породици, комшијама, суграђанима и рођацима, а онда и са другим народима, бити једно са читавим светом, поручио је вечерас патријарх српски Порфирије.

Патријарх је у беседи након вечерње литургије у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама, у Црној Гори, поручио да овај скуп показује пуноћу наше Цркве, једиснтво и љубав која не може бити омеђена никаквим међама и државним границама.

“Као што не постоји граница између овог и оног света, тако и овде истинску љубав не може зауставити никаква граница ма ко да је поставио”, навео је патријарх.

Поручио је и да Цркву не можемо поистоћвати ни са једном државном границом.

“Нема у Цркви границе између неба и земље и границе Цркве се не могу мењати када се мењају границе држава”, навео је патријарх и истакао да Цркву не интерересује да ли се нека држава смањила или увећала.

Казао је да не постоји сила овог света која може променити устројско цркве, а наша је, казао је, Српска православна црква, аутокефална и има своју канонску јурисдикцију.

“Наша Црква је као аутокефална у јединству са свим помесним православним цквама и прпада једној светој саборној апостолској православној Цркви”, казао је патријарх.

Рекао је и да СПЦ нема ништа против, напротив, да свако организује молтивене заједнице, ако им то одговара, али само под условом да не угрожава било кога и елементарно људско достојанство.

Истакао је, међутим, да бло која молитвена заједница тако организована не може бити у јединству са пуноћом васељенског православља и као таква не може украсти идентитет православној цркви која има своју канонску јурисдикцију овде на овим просторим.

“Ову истину може да разуме само онај који је чистог срца и који је у јединству са Христом”, поручио је патријарх Порфирије.

Они коме су, како је рекао, чула обамрла не може да појми колики је непријатељ самоме себи.

Такве, поручио је, позивамо да буду међу нама, да их прихватимо као браћу најрођенију јер они и јесу наша браћа.

Патријарх је позвао окупљене да са другима не опште језиком мржње.

Ми се, рекао је, морамо борити љубављу и цитирао патријарха Павла који је говорио: Ко победи себе тај је победио свет, ко победи егиозам самољубље и лаж у себи, тај је победио читав свет”.

“У Христовој цркви нема Срба, Црногораца, Грка и Јевреја, Албанца и Хрвата… Припадамо једном народу упознавајући најпре себе… Онај ко не зна себе он напросто не може упознати никога ни волети себе”, поручио је патријарх.

Митрополит Јоаникије: Патријарх нам је донео благослов, мир и помирење

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије поздравио је вечерас у манастиру Ђурђеви ступови патријарха српског Порфирија и поручио да га благословени народ Епархије будмљинско-никшићке дочекује с радошћу и жељом да га загрли с љубављу и оданошћу.

“Ви наша светости настављате дело Светог Саве да дате нови замах обнови ове Епискпије и духовној и градитељској и свакој другој. Ви нам доносите и благослов и мир и помирење, јер вршите службу Божју која је служба помирења, прво да се измиримо са Богом, са својом савешћу, а онда као печат свега – једни са другима”, навео је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Све то, казао је, да бисмо превазишли наше поделе, раздоре и расколе, да препознамо једни друге као браћу по Христу.

“Нека ваш долазак буде благословен и нека буде срећно и благословено устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија”, поручио је митрополит Јоаникије и позвао патријарха Порфирија да благослови присутне.

Пожелевши патријарху добродошлицу Јоаникије је рекао и да патријарх у име Христово води цео српски и православни народ и све народе у јурисдикцији Српске православне цркве.

“Ви идете стопама Христовим и стопама вашег претходника Светог Саве, првог српског архиепископа, који је овде (у манастиру Ђурђеви ступови) пре пуних осам векова устоличио првог епископа будмљанског”, рекао је, између осталог митрополит Јоаникије.

Он је опширно говорио о историјату манастира Ђурђеви ступови и поручио да је “ова светиња и народ који се око ње окупљао чувао веру и огањ, живе православне исконске хришћанске вере”.

Рекао је и да је након периода “комунистичког безбожја”, патријарх Павле на иницијативу митрополита Амфилохија благословио обнову ове Епископије пре 20 година.

“И, ево, као што видите она је обновљена и обједињена око светиње и око других светиња и показала да је остала верна Христу Богу и Светом Сави и својим светињама у свим најтежим временима”, навео је митрополит.

Алекса Бечић саопштио да оправдано неће моћи да присуствовује устоличењу епископа Методија

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић објавио је да неће присуствовати устоличењу епископа будимљанско-никшићког Методија.

Бечић је на Твитеру навео да ће у недељу и понедељак бити у Словенији на Самиту председника парламената земаља Западног Балкана и да самим тим неће бити у прилици да присуствује устоличењу.

„Желим нашем драгом епископу Методију да настави да успешно ходи путевима својих претходника и наших светих отаца, настављајући својим умереним и пастирским приступом да промовише помирење, љубав и слогу међу људима, као врхунске и непролазне вредности“, написао је Бечић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here