Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић нагласио је данас, приликом посете манастиру Високи Дечани, важност ове светиње за опстанак српског народа у нашој јужној покрајини. Петковић је данас обишао и новоизграђени објекат вртића у селу Јажинце у Општини Штрпце и још једном истакао да ће држава Србија увек бити уз свој народ на КиМ што показује и нови пакет финансијске  помоћи, чија исплата ускоро треба да почне.

Петковић је, приликом посете Високим Дечанима иистакао да тај манастир представља не само материјалну ризницу од непроцењивог значаја, већ и духовну ризницу опстанка српског народа на Косову и Метохији, као и идентитета и порекла нашег народа и културе.

Управо захваљујући Високим Дечанима, знамо као народ ко смо и куда треба да идемо. Због тога чинимо све да сачувамо ову велику светињу, посебно јер се она налази на листи угрожене светске културне баштине, а од ове године је на листи ” Europa Nostra ” као једна од најугроженијих светиња и споменика у Европи, указао је он.

Због тога је веома важно да чувамо Високе Дечане и да их посећујемо јер тиме показујемо однос који имамо према нашој историји и идентитету, подвукао је Петковић и поновио да је овај манастир чувар наше државности.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао је да је ова посета прилика да директора Канцеларије упозна са свакодневним животом у манастиру, као и са оним са чиме се монаси суочавају.

Он је указао на то да је потребно овај манастир, који је веома важан за наш народ и цркву, али је исто тако и за све грађане на овом простору без обзира на њихову националност и религију, и који је светски културни споменик под заштитом Унеска, адекватно заштитити и сада, и у будућности.

Јањић је пренео да очекује да се поштују одлуке Уставног суда Приштине о признавању 24 хектара манастирске земље, као и договор који је преко Комисије за имплементацију заштићених зона постигнут о заобилазном путу за Црну Гору.

Петковић: Држава Србија улаже на КиМ више него икад

Петковић је заједно са потпредседником Српске листе Далибором Јевтићем обишао данас и новоизграђени објекат вртића у селу Јажинце у Општини Штрпце. Том приликом је рекао да ће вртић ускоро бити потпуно опремљен и да ће то значити и нова радна места за овдашње становнике.

” У овом вртићу моћи ће да борави око 80 деце и ваљало би да их буде што више. Ми смо спремни да још један овакав вртић да саградимо, јер су деца наша будућност“  – рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Ки М.

Петковић је нагласио да држава Србија има довољно средстава у буџету,   да је ребалансом буџета издвојено   четири милијарде динара додатних прихода за простор КиМ  и да то нису само финансијска средства за једнократну помоћ, већ и за бројне инфраструктурне пројекте и капитална улагања на овом простору.

Он је још једном из Штрпца упутио и поруку мира, која је, како је казао изузетно важна за све људе овде.

Изразивши задовољство посетом и боравком представника канцеларије за КиМ, потпредседник Српске листе Далибор Јевтић рекао је да је општина Штрпце добар пример суживота и мултиетичности и да је добро место са кога може да се пошаље порука мира.

Посетом Штрпцу, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић  завршио је дводневни боравак на КиМ.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here