Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је данас да је више десетина Срба повређено током упада специјалне косовске полиције на север Космета, и додао да се председник Србије Александар Вучић хитно упутио у Рашку, где ће у 15 часова имати састанак са Србима из покрајине.

Петковић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је овако драматичну ситуацију узроковао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Он је додао да су се, јутрос у 9.30 часова, албански полицајци из јужног дела Косовске Митровице, заједно са припадницима РОСУ, који су били наоружани до зуба и опремљени бојевом муницијом, шок-бомбама, сузавцима, и у оклопним возилима, упутили на север Космета, тачније у Косовску Митровицу и Звечан.

Повређено је више десетина људи, док је тешко повређен, односно упуцан, Срећко Софронијевић, рођен 1985. године, коме се лекари у хируршкој сали у Косовској Митровици боре за живот, навео је Петковић.

Према његовим речима, ово је већ седми пут да припадници РОСУ упадају на север Косова и Метохије и да се сукобљавају са голоруким српским народом.

Повод за ову акцију јесте наводно некакво кријумчарење робе. Заправо када видите да су цела Косовска Митровица и Звечан засути рафалима од стране РОСУ, јасно вам је да је реч о намери Албина Куртија да произведе сукобе много ширих размера, оценио је директор Канцеларије.

Показујући слике заплењених паковања сокова и чоколадица, он је упитао да ли је то кријумчарење робе због које РОСУ упада са оклопним возилима на север Косова и Метохије и ствара готово једно ратно стање.

Припадници РОСУ су, како је објаснио, кренули ка техничкој школи у Косовској Митровици, али је храбри голоруки српски народ успео да одбрани тај део Косовске Митровице и да их отера, након чега су се ти припадници онда повукли у базу Белведере у јужном делу Митровице.

Петковић је додао да су окупљени у Звечану успели да, под рафалима, отерају РОСУ из центра тог места, где су упадали у магацине, приватне куће, апотеке.

Када су се вратили у базу Белведере, како је додао, шест оклопних возила је поново кренуло на север Косова и Метохије.

И ту их је наш народ поново спречио, и то код места Рударе, где је био велики окршај, тако што су јединице РОСУ нападале и бојевом муницијом, навео је директор Канцеларије.

Курти жели да изазове кризу и освоји север Космета, рекао је Петковић, позвавши Кфор и међународну заједницу да реагују и зауставе лудило Албина Куртија, јер, како је рекао, ако Кфор није способан да реагује и заштити српски народ, има ко ће то да учини.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here