Mesto za reklamu
  1. 0 07. 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић поново је данас упутио позив међународној заједници да изврши притисак на Приштину да формира Заједницу српских општина (ЗСО).

Петковић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, упозорио на несагледиве последице уколико се не испуни све оно што је договором у Бриселу потписано.

Он је подсетио на то да су прошла 3.364 дана како ЗСО није формирана и додао да је ЗСО та која треба да представља институционални механизам за заштиту колективних права српског народа на Космету, с обзиром на то да тих права данас нема.

Према његовим речима, сваког дана можемо да видимо да се једностраним потезима Приштине и Аљбина Куртија људска права српског народа у покрајини сужавају и газе – права на гласање, слободу кретања и друга.

Обраћамо се пре свега међународној заједници зато што су они ти који могу да формирају ЗСО, зато што једино њихов притисак може да нас помери корак напред како би неко коначно натерао Приштину да испуни своје обавезе, нагласио је директор Канцеларије.

Петковић је указао на то да најновијим једностаним потезима да се укину српске личне карте и изврши пререгистрација српских регистарских таблица Курти на све начине жели да уведе српски народ на северу Космета у рат.

Он је, коментаришући то што Приштина у Споразум о несталима планира да убаци формулацију “принудно нестали” и тиме директно отпужи Србију за злочине, рекао да је тај термин апсолутно неприхватљив и да Приштина њиме жели да закочи преговоре о несталима.

За Србију је питање несталих особа високохуманитарно, а не политичко питање, док политичари у Приштини много говоре о тој теми, а да је, када треба да се уради нешто конкретно и испуне захтеви Београда да се истраже локације за које постоје основане сумње да скривају посмртне остатке Срба, у Приштини потпуни тајац.

Све инцијативе да се дође до договора о несталима са Приштином долазе од Београда. Ми смо иницирали ту тему, ми смо иницирали да дође до текста споразума и истражили све 23 локације за које је Приштина захтев поднела и тиме показали да је питање несталих особа за нас високохуманитарно питање, а не политичко, предочио је он.

Према његовим речима, до текста споразума се дошло пре него што је Аљбин Курти једнострано донео одлуку да укине српске регистарске таблице и личне карте.

Дошли смо до текста споразума који је за нас био прихватљив јер немамо проблем са том темом, а онда када је тај текст већ био прихватљив и Европској унији и свим учесницима у процесу проналаска несталих особа, одједном Приштина долази са новом формулацијом где је желела да убаци додатно поред термина нестале особе и принудни нестанак, рекао је он.

Према његовој оцени, Приштина је, мислећи да не знамо конвенције и међународно право, тиме хтела да изврши притисак не би ли касније искористила тај документ за можда некакве нове процесе против Београда.

Директор Канцеларије је објаснио да управо та формулација „принудни нестанак“ јесте правна категорија која је јасно дефинисана и у посебној конвенцији УН о заштити од присилног нестанка где се искључиво јавља одговорност државе и државних органа за присилни нестанак.

Како је додао, мислили су да нас наведу да се сложимо са таквим документом па да наводно Београд буде окривљен за све нестале на простору Космета, укључујући и Србе.

Он је запитао шта се дешава са терористичком организацијом ОВК, која је најодговорнија за нестанак, убијање многих, и додао да то поврђује и Специјални суд у Хагу с обзиром на то да се највишим челницима ОВК данас суди због ратних злочина.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here