Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и специјалним представником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером.

На састанку је било речи о наставку дијалогa Београда и Приштине и политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

Петковић је истакао да Београд у доброј вери и духу жели наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином, као предуслову мира, стабилности и економског просперитета државе Србије, али и целог региона Западног Балкана.

Према његовим речима, да би се до тога дошло потребна је спремност и добра воља, али не само Београда, који је своју посвећеност у дијалогу јасно показао, не само данас, већ и током свих претходних година.

Уместо инсистирања Приштине на узајамном признању, треба да инсистирамо на међусобном разумевању и поверењу које треба поново да се изгради, с обзиром на то да Приштина својим осмогодишњим одбијањем да формира Заједницу српских општина тек треба да се докаже као страна у дијалогу којој може да се макар минимално верује, рекао је он.

Петковић је додао да, уколико желимо да у правом смеру наставимо дијалог, Београд очекује да се испуне сви до сада постигнути и потписани споразуми у Бриселу.

Уколико Приштина није у стању да спроведе договорено, како ће бити у стању да испуни оно о чему тек треба да се разговара, упитао је он и изразио очекивања и од ЕУ, као посредника и гаранта у дијалогу, али и од САД, да недвосмислено Приштини ставе до знања да је неопходно да се спроведе све што је договорено.

Директор Канцеларије је навео да је, поред дијалога на политичком нивоу, потребно наставити и дијалог на техничком нивоу.

Наиме, како је указао, управу ту се решавају питања од животног значаја за наш народ на Косову и Метохији, посебно у светлу најразличитијих инцидената којима свакодневно сведочимо, а чије су мете Срби, њихова имовина и објекти Српске православне цркве.

Он је изразио посебну забринутост због чињенице да Приштина не спроводи сопствене законске одлуке када је у питању имовина манастира Високи Дечани, чиме шаље јасну поруку о свом односу према СПЦ и настојањима да насилно присвоји српску културну и верску баштину на Космету.

Наш став је јединствен – питање српске културне баштине на Космету може се решавати само преко Београда и Српске православне цркве, нагласио је Петковић, који је својим саговорницима доставио и списак етнички мотивисаних инцидената од почетка године.

Он је нагласио да Београд не жели замрзнути конфликт и да је спреман да се у сваком тренутку одазове позиву за наставак дијалога, али да очекује и да се Приштина уздржи од запаљиве реторике и једностраних потеза којима се готово свакодневно служи – од покушаја покретања иницијатива за учлањење у различитим светским телима, до писама бројним међународним организацијама, као што је Унеско.

Петковић је својим саговорницима скренуо пажњу и на учестала кршења Бриселског споразума, посебно у домену поштовања одредби о слободи кретања, и у складу са тим изразио очекивање да ће таква негативна пракса бити прекинута.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here