Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом и директором Канцеларије за јужне и средње-европске послове у Стејт Департменту Мартином Мекдауелом, са којима је разговарао о ситуацији на КиМ и дијалогу Београда и Приштине.

Петковић је упознао америчке званичнике са тренутном фазом дијалога у Бриселу и корацима које Београд предузима у циљу изналажења решења у кључним областима важним за нормализацију односа Београда и Приштине и живот свих грађана на простору КиМ, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Подвукао је да је Београд и у претходном периоду показао спремност, отвореност и флексибилност у изналажењу конструктивних решења која треба да помогну решавању отворених питања у дијалогу Београда и Приштине, али да је упитно да ли и са друге стране преговарачког стола постоји таква спремност јер је, како је рекао, до сада била више него очигледна опструкција Приштине.

Петковић је истакао да је важно да се постигне напредак у области потраге за несталима и у енергетици и да је Београд посвећен налажењу одрживих решења у тим и другим областима, али да, како каже, постоји оправдана сумња у спремност Приштине на поштовање и имплементацију како досадашњих, тако и будућих договора.

Указао је на серију инцидената и етничке нетрпељивости којима су били изложени Срби на простору КиМ, као и да је од доласка Аљбина Куртија на власт било 184 етнички мотивисаних инцидената што, како је нагласио, онеспокојава српски народ на простору КиМ, али одвраћа и потенцијалне повратнике.

Петковић је упознао саговорнике са листама на којима се налази 72 Срба због одбране њихових легитимних права, које су претходних дана проширене челницима Српске листе и истакао да је реч о ”политичком застрашивању и одмазди власти у Приштини” која, како је рекао, на тај начин жели да додатно дестабилизује прилике на терену.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију подсетиоастиру Високи Дечани, што је у свом последњем извештају забележио и Стејт департмент.

Нагласио је да Срби на КиМ девет година чекају на формирање Заједнице српских општина која, подвукао је, треба да заштити и гарантује њихова колективна права, што је посебно важно у светлу нарастајућег броја инцидената које генеришу власти у Приштини.

”Управо због безбедности и смиривања тензија на терену, важно је да разговарамо и Београд чврсто верује да је једино дијалог механизам за решавање свих проблема”, закључио је Петковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here