Mesto za reklamu

26.05.2019.

Уторак и петак су дани када се на Зеленој пијаци у Грачаници може видети и купити свеже воће и поврће, али и храна и пића. Осим домаће робе, има и из увоза, која углавном  стиже из Албаније и Македоније. Продавци кажу да су цене приступачне, док је за купце све скупо и недовољно квалитетно.

На локалној пијаци у Грачаници на тезгама се могу пронаћи производи од поврћа и воћа до домаћих алкохолних пића и расада за баште, али и млечних производа. Продавци кажу да је роба свежа и врло приступачна.

“Скоро сваког дана сам на пијаци, продајем расаде босиљка, парадајза, купуса, феферона, имала сам рани парадајз и паприку, али се све продало. У пласенику садим и расад за продају, одвајамо корен по корен расада, пакујемо у чашице и тако продајемо. Корен босиљка је 50 центи, купуса 20 центи, феферона 10 центи, парадајз је 15 до 20 центи. Продаја није лоша, ја сам задовољна ”, рекла је Нада Цвејић из Ливађа.

“Сваког петка и уторка сам овде, продајем краставац, парадајз, лук, ракију, лешнике, све домаће производено. Продајем и расад за баште, цена расада из пластеника је 3 чаше за 1 евро парадајза и краставца, три везице лука за 1 евро. Продаја је слаба, мало има купаца”, истакла је Десанка Максимовић из Грачанице.

“Сваког уторка и петка сам овде. Продајем цвеће, домаћи расад паприке. Продаја иде слабо, људи немају пара. Цене цвећа су мање од 20 центи, расад паприке од 20 до25 центи” рекао је Гафор Рећица из Липљана.

Поред домаћих производа може се наћи и увезена роба. Већ зрело поврће, које стиже на нашу пијацу из Албаније и Грчке.

“Килограм нељуте паприка је 1 евро, 1,5 евро килограм љуте паприка, 1 евро је килограм парадајза, 50 центи је краставац. Поврће смо набавили у Албанији и Грчкој”, објашњава препродавац Назиф Махоли.

“У понуди имамо поврће, алкохолна пића, сувенире. Продаја је добра, чекамо да се цене смање док стигну наши производи”, рекао је Драгиша Андријевћ из Липљана.

Купци су углавном задовољни понудом на пијаци, мада кажу да није сваког пијачног дана тако. Истичу, да су цене веће у односу на прошлу годину, али да понекад могу купити поврће, воће, млечне производе и по мањим ценама него што оне јесу.

“Углавном купујем на пијаци, понуда није лоша, може бити и боље, цене су прилагођене становништву, а квалитет је осредњи, једно прати друго” наглашава Дивна Ђорђевич из Раче, која је пазарила парадајз, паприку и млеко.

“Цене су доста ‘слане’ у односу на прошлу годину. Роба је скупља за 40 одсто, квалитет је осредњи, бољи је био прошлог петка када је парадајз стигао из Албаније. Данас је у понуди из пластеника, дај шта даш тако је данас”, истакао је Новица Димитријевић из Грачанице.

“Купујем паприку и парадајз. Ове године је све скупље, али боље је да се купује на пијаци јер је све свеже”, рекао је Сретен Недељковић из Бадовца.

Поред сезонског поврћа на пијаци се могу пазарити и млечни производи, које углавном продају произвођачи из Гњиланског краја. Кажу, да се цене млечних производа не мењају већ пар година уназад због, како истичу, беспарице купаца.

“У понуди су млеко и млечни прозводи, тиме се бавим. Сваког уторка смо овде, производња мора да иде, да се пласира, без тога не можемо ништа. Цена крављег сира је 3 евра за килограм, цена се не мења, али требало би да поскупи јер је све друго поскупело, међутим због беспарице цена остаје иста. Сир је од чистог млека, где се кајмак ’не вади’, све је природно” наглашава Драган Костић из Станишора, у општини Ново Брдо и додаје да ’купци више купују јаја у продавницама него на пијаци. Ја продајем конзум јаја која су тазе и коштају 1евро за десет комада’“.

Више од пет година се Зелена пијаца у Грачаници налази на локацији поред самог моста,на двадесетак метара од главног пута. Површине је око 100 квадратних метара, отвореног типа са петнаест тезги.

„Српска стварност“ /Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here