Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић оцењује да се општа атмосфера у ЕУ поводом политике проширења на Западни Балкан мења на боље.

“Постоји ентузијазам унутра ЕУ да се тема Западног Блакана позиционира високо на дневи ред ЕУ институција”, каже Пленковић.

Премијер Хрватске је након вечере лидера ЕУ и Западног Балкана навео да је у питању био “добар и правовремен” састанак.

Према његовим речима, припреме за загребачки самит биле су у центру пажње разговора током вечере лидера ЕУ институција и земља Западног Балкана.

Додао је да се нада да ће Хрватска својим ангажовањем на питању ЕУ перспективе Западног Балкана оставити “позитивну политичку оставштину” својим суседима.

“Све државе региона треба да постепено испуњавању стандарде, дижу стандард живота својих грађана и иду ка чланству у ЕУ”, поручио је Пленковић.

Андреј Пленковић је најавио да су поред Хрватске, која за мај планира самит ЕУ Западни Балкан у Загребу, и Грчка, Аустрија и Италија најавиле организације сличних састанака у наредним месецима.

Премијер Хрватске оцењује да су земље Западног Балкана задовољне новом методологијом процеса приступања и наглашава да је она отворила пут наставку политике проширења.

Пленковић додаје да је председник Емануел Макрон већ најавио промену позиције Француске када је реч о отварању приступних преговора са Скопљем и Тираном као и да ће се током предстојећег самита ЕУ у Бриселу разговарати са лидерима Низозоземске и Данске о давању подршке Северној Македонији и Албанији за наставак евроинтеграција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here