Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Србија није стигла ни до пола процеса у приступању Европској унији, изјавио је хрватски премијер Андреј Пленковић и упоредио приступни период наше земље са Хрватском.

Хрватска је, како каже Андреј Пленковић, са ЕУ преговарала 2.096 дана и за то време отворено је и затворено 35 поглавља, док је Србија већ прошла тај период, а да није стигла ни на пола процеса.

Упитан шта мисли о француском “нон-пејперу” и да ли је тај предлог срушио досадашња правила игре о приступању ЕУ, Пленковић је рекао да идеју француског председника Емануела Макрона о реформи политике проширења ЕУ види као жељу за побољшањем општег функционисања Уније.

Нагласио је да процес проширења ЕУ има јасан и прецизан правни темељ наводећи да члан 49. Уговора о ЕУ предвиђа да свака европска држава, ако затражи, може постати чланица Уније.

“Сам преговарачки оквир, који се тренутно користи и за Србију и за Црну Гору, има могућност суспензије сваког поглавља и враћања на већ привремено затворена поглавља, у то је укључена реверзибилност процеса”, рекао је Пленковић.

Навео је да постојећи оквир има низ механизама да се са врло прецизним филтерима контролише и најситнији корак начињен у неком поглављу или око неког отвореног политичког питања.

Хрватски премијер је нагласио да треба правити јасну разлику између тренутка отварања преговора и процеса приступања ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here