Mesto za reklamu

10.10.2019.

Симбол Београда, 1.000 килограма тешка бронзана статуа „Победник“, аутора Ивана Мештровића, спуштена је данас са постоља на Калемегдану, како би, после 91 године, била упућена на рестаурацију у атеље вајара Зорана Кузмановића у Смедереву.

„Победник“ је данас уз помоћ посебних машина и сајли спуштен са постоља. Симбол Београда одлази у Смедерево, у атеље вајара Зорана Кузмановића, где ће провести око три месеца, а комплетни радови на његовој рестаурације биће завршени у фебруару 2020. Године.

Данашња операција спуштања „Победника“ са постоља трајала је нешто дуже него што је планирано, јер су четири сајле, које су биле провучене кроз ноге статуе, биле прекинуте услед кородирања.

Занимљив је податак да ће скулптура „Победник“ први пут бити привремено скинута и поново враћена када се заврши њена санација у атељеу вајара Зорана Кузмановића.

Споменик „Победнику“ подигнут је 1928. године на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Споменик чине бронзана мушка фигура, рад вајара Ивана Мештровића и постамент који је конципиран у виду дорског стуба са канелурама на високој коцкастој бази, ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here