Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали указао је данас на важност ефикасне примене политике заштите конкуренције, додавши да је једна од најважнијих улога Владе у томе да дефинише законодавни оквир и правила на тржишту.

Мали је, обраћајући се учесницима међународне конференције “Агенда унапређења политике конкуренције”, рекао да је то неопходно како би се створили равноправни услови за све, а у циљу даљег економског развоја, отварања нових радних места и раста бруто друштвеног производа.

Он је оценио да су веома значајне и активности које спроводи Комисија за заштиту конкуренције, и додао да без конкуренције нема ни функционалног, а ни здравог тржишта.

Кроз заштиту конкуренције и здраво тржиште, компаније се подстичу да побољшају своје производе и смање трошкове, што води ка повећању продуктивности и иновативности, објаснио је Мали.

Министар је навео да то доприноси и већем економском расту и побољшању привредног амбијента, уз напомену да су јачањем конкурентности сви на добитку – и држава и грађани и привредници.

Он је објаснио да домаће компаније данас схватају да је неопходно да јачају своје перформансе како би могле да издрже притисак отвореног тржишта и конкуренције.

Мали је, говорећи о одличним економским резултатима наше земље, подсетио на то да је у 2018. години раст БДП-а износио 4,3 одсто, што је Србију сврстало међу првих осам земаља у Европи по висини раста.

Један од начина за повећање БДП-а, како је оценио, јесте управо повећање конкурентности и зато Влада пружа пуну подршку спровођењу политике заштите конкуренције.

Тиме показујемо да смо модерна држава и исказујемо јасну опредељеност за принципе тржишне привреде и модерне економске политике, истакао је Мали.

Он је навео да се Србија данас успешно такмичи у привлачењу инвестиција не само са државама у окружењу, већ и са земљама у остатку Европе, о чему најбоље говори податак да смо прошле године имали 3,5 милијарди евра страних инвестиција, док су све друге земље у региону заједно привукле 1,9 милијарди евра.

Мали је упозорио на то да су економски изазови свуда око нас, и додао да од данашње конференције очекује да понуди одговоре на нека важна питања, што ће допринети томе да се у будућем периоду ради још боље.

Према његовим речима, Влада Србије наставиће да пружа подршку независним телима као што је Комисија за заштиту конкуренције, која је и организовала конференцију поводом обележавања Дана конкуренције.

Скупу су присуствовали и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и председник поменуте комисије Милоје Обрадовић.

Фабрици је оценио да је конкуренција у Србији унапређена, уз напомену да је политика заштите конкуренције важна за приступање ЕУ и њеном јединственом тржишту.

Он је прецизирао да 63 одсто српског извоза иде у земље ЕУ, као и да чак 73 одсто страних инвестиција у Србију долази из земаља Уније, уз оцену да је у том смислу Србија већ интегрисана у великој мери у ЕУ.

Обрадовић је рекао да је заштита конкуренције један од кључних сегмената економског и привредног система сваке земље, а да је циљ Комисије креирање конкурентског тржишта, на коме ће учесници повећати своју продуктивност, иновативност и инвестиције, што ће резултирати растом, развојем и повећањем животног стандарда грађана.

Конференција је организована у оквиру твининг-пројекта Европске уније “Даљи развој заштите конкуренције у Србији”, који заједнички реализују Комисија за заштиту конкуренције Србије и Тело за заштиту конкуренције Италије.

Главни циљ пројекта јесте допринос процесу даљег усклађивања националног законодавства у области заштите конкуренције са правом ЕУ, његово ефикасно спровођење и повећање свести о праву и политици заштите конкуренције међу свим релевантним актерима у Србији.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here