Mesto za reklamu

У Паризу ће данас бити обележено 100 година од завршетка Првог светског рата, а своје присуство потврдило је више од 80 шефова држава и влада земаља учесница Великог рата. На свечаној церемонији Србију ће представљати председник Републике Александар Вучић.

11.11.2018.

Своје присуство су, према писању светских агенција, потврдили и  амерички и руски председници, Доналд Трамп и Владимир Путин.

Осим земаља победница у Првом светском рату, обележавању ће присуствовати и представници поражених земаља, попут Немачке коју ће представљати канцеларка Ангела Меркел.

Главна церемонија почеће у 9.30 испред Тријумфалне капије, где ће се уз највише војне почасти званицама обратити француски председник Емануел Макрон, објављено је на сајту француске владе.

Планирано је, према писању француских медија, да Макрон свој говор одржи испред гроба незнаног јунака 11. 11. у 11 сати, тачно у време када је пре 100 година оглашено Примирје у Првом светском рату.

Наиме, Примирје између сила Антанте и Немачке потписано је у  5 и 15 сати ујутро у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у близини града Компиења, а истог дана у 11 сати звона широм Француске огласила су да је и последња непријатељска сила, Немачка, потписала капитулацију.

Од тада се тај дан обележава као Дан примирја и обележава се у свим земљама потписницама.

После потписивања примирја, настављени су преговори о условима мира. Они су договорени Версајским миром, који је потписан 28. јуна 1919. Године и практично је тим догађајем и званично окончан Први светски рат.

У оквиру обележавања годишњице, биће одржано прво заседање Париског мировног форума, који се успоставља на иницијативу француског председника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу.

На отварању Форума, говориће потпредседница савета Париског форума за мир Триша Шети, председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел, као и Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Форум ће трајати  до 13. новембра, али на њему неће присуствовати амерички председник Доналд Трамп.

У Великом рату се борило више од 65 милиона људи из 30 земаља, а погинуло је десет милиона.  Велика Антанта, чији смо и ми били део, изгубила је око шест милиона, док су Централне силе изгубиле четири милиона људи.

Русија је у Великом рату имала најбројнију војску, готово 12 милиона људи, од којих је три четвртине погинуло, рањено или нестало.

У Србији је Дан примирја државни празник од 2012. и обележава се као и свуда у свету 11. новембра. Пре тога, од 2005. године обележавао се на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији.

Француска амбасада у Србији ће Дан примирја обележити данас свечаношћу полагања венаца на Француском војном гробљу у Београду, Рузвелтова 50, у 12,30 сати.

Ове године, с обзиром на велики јубилеј, церемонија ће бити посебно свечана,  јер ће бити присутна и војна делегација Француске од 19 чланова који представљају пукове произашле из јединица које су учествовале у биткама на Солунском фронту, као и генерал-потпуковник Барер, заменика команданта Копнене војске Републике Француске, објављено је на сајту Амбасаде Француске у Београду.

,,Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here