Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је данас да се на најновијем удару вандала нашла црква Свете Петке у селу Доња Шипашница, у општини Косовска Каменица, при чему је то 12. православна црква која је оскрнављена на Космету од почетка године.

У саопштењу се наводи да су оштећења на цркви приметили житељи села када су кренули да раде на њивама, и истиче да Канцеларија за Косово и Метохију захтева од надлежних органа да се овај случај расветли, починиоци адекватно казне и да се оваквом верском екстремизму стане на пут.

Овај напад се дешава у данима када представници привремених институција у Приштини покушавају да међународној јавности представе такозвано Косово као оазу верске толеранције и зону безбедности за објекте Српске православне цркве и захтевају од Унеска да са Листе светске културне баштине у опасности скине четири српске светиње.

Међутим, у свакодневном животу на територији Космета сведочимо бројним нападима на храмове СПЦ, којима се недвосмислено показује нетрпељивост према православној верској баштини и шаље порука српском народу да се не може осећати безбедно на својим огњиштима и у храмовима.

Због тога постоји насушна потреба да се безбедност храмова СПЦ подигне на још виши ниво, а не да се они различитим иницијативама и притисцима из Приштине излажу додатној опасности, додаје се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here