Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић и председник Извршног одбора банке Поштанска штедионица Бојан Кекић потписали су данас у Новом Саду меморандум који ће омогућити повољне кредите за куповину пољопривредног земљишта.

Као гаранција ће се користити пољопривредно земљиште које се купује, а износ кредита ће бити од 2.000 до 50.000 евра.

Недимовић је, након потписивања меморандума у оквиру Међународног пољопривредног сајма, истакао да ће Министарство заједно са банком Поштанска штедионица подржати пре свега младе пољопривредне произвођаче да могу да купују пољопривредно земљиште са роком отплате од 20 година.

Он је подсетио на то да је до сада била пракса да се кредити дају на период од 7 до 10 година, али да то није било повољно, поготово за младе који отпочињу свој бизнис.

Према његовим речима, ови кредити ће, заједно са другим алатима које нуди Министарство, попут грантова за отпочињање пољопривредне производње, омогућити младима да остану у Србији и живе од своје производње.

Министар је објаснио да то практично значи да ће уколико неко жели да купи 2-3 хектара земље, то моћи да уради под врло повољним условима.

Добиће грант од државе од 12.000 евра, засадити облачинску вишњу, лешник, успоставити пластеничку производњу и стати на ноге, истакао је Недимовић.

Он је додао да је одобравање овакве врсте повољних кредита за куповину земљишта специфичан начин функционисања између Министарства и неке банке, у овом случају – банке Поштанска штедионица, која је 100 одсто у државном власништву.

Министар је закључио да ће ова пракса унапредити тренд раста површине обрадивог земљишта по газдинству, напомињући да је, захваљујући мерама Министарства намењеним младима, основано готово 2.000 нових газдинстава у последње две године, што је озбиљан искорак у односу на претходни период.

Кекић је навео да банка Поштанска штедионица већ неколико месеци разговара са Министарством, уз напомену да та банка одобравањем ове врсте повољних кредита показује изузетну одговорност према Влади Србије и клијентима, као и да су сви кредити у функцији грађана.

Он је подсетио на то да банка Поштанска штедионица, која има 174 објекта широм Србије, има добро обучене службенике који ће моћи да спроведу овај програм.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here