Mesto za reklamu
  1. 10. 2018.

Док смо овде, то је наше. Ако, не дај Боже, напустимо наше светиње, онда то више никада неће бити наше! Може бити у срцу, али не и другачије.Ово је, између осталог, поручио Патријарх српски г. Иринеј у порти манастира Грачаница, који је посетио заједно са Патријархом антиохијским и целог Истока Јованом Десетим.Високе црквене званичнике, који су током дводневног боравка Космета обишли Пећку Патријаршију и Високе Дечане, у Милутиновој задужбини Грачаници, дочекао је епископ рашко – призренски Теодосије, са монаштвом, свештенством и верницима.

“Никаква подела не долази у обзир. Ја не могу да схватим да Призрен, где сам провео преко 15 година, да може да буде у некој другој држави, Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница. То у моју главу не улази, а поготово не у срце. Видећемо. Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо”, рекао је патријарх новинарима.

Навео је да Црква никада није мењала свој став, а њен став је – ту смо и ту остајемо докле постојимо.

“Нека окупирају, као што окупирају, нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар”, нагласио је поглавар СПЦ.

Патријарх Иринеј је поручио да прати све оно што се дешава на Космету.

“Ваш положај је тежак, можда тежи него икада, али морамо се сви борити да се овде одржимо. Док смо овде, то је наше. Ако будемо, не дај Боже, напустили ове свете просторе, онда то већ неће бити наше. Може бити у срцу, али не, надамо се пре свега у помоћ Божију и светитеља који почивају на Косову, у Пећкој Патријаршији, у Дечанима”, рекао је патријарх.

Подсетио је да је било је много тешких времена у прошлости, те да се “мора све учинити да и ово прође”.

“Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе. Можда је ово нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи. Ово је великим делом учињено зато што смо ми удаљени и од Бога и од себе, а ми ћемо овим страдањем и вером својом остати овде где јесмо и остати за свагда”, поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх Јован X: Пролазимо оно што сте ви прошли 1999. године

У Грачаници се данас обратио и патријарх антиохијски и целог Истока Јован X. Говорио је о тешком положају у којем се налази Црква на Истоку.

“Ми сад пролазимо оно што сте ви прошли 1999. године, али наш православни народ жели да остане у својој земљи”, рекао је патријарх Јован X.

Он користи прилику, како је истакао, да се моли Богу и за српски народ да остане на КиМ, буде увек ту и не оде са Косова.

“Срећни смо и радосни што смо видели наш српски народ у овом манастиру и око манастира, народ који је прошао јако тежак период, али су ипак хтели да остану овде у њиховим кућама и у њиховом дому. Молимо се за игуманију овог манастира и њене сестре, да их Бог чува и да их чува Богородица”, рекао је патријарх.

Рекао је да муслимани у Сирији и Либану посећују православне светиње и поштују Богородицу.

“У нашим земљама, Сирији и Либану, у свим манастирима који носе име Богородице, њих посећују и муслимани и узимају благослов. Овај манастир који такође носи име Богородице, али и других светитеља, све религије морају да поштују”, поручио је патријарх Јован X.

Додао је да поштовање других религија мора да почне, јер наша вера то од нас тражи.

“Ми смо данас са вама у овом светом манастиру који носи име Богородице и позивамо народ у целом свету да сви живимо заједно и поштујемо једни друге”, поручио је патријарх Јован X, преноси Радио Космета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Високе госте владика Теодосије је упознао са рестаураторским радовима у комплексу манастирског олтара. На крају посете Патријарху Јовану игуманија мати Стефанија уручила је дар – икону Пресвете Богородице.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here