Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

На северу Европе брзо се шири подваријанта соја омикрон вируса корона БА.2, која је утврђена и у Аустрији. Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства истражује тај сој.

Подваријанта омикрона БА.2 захватила је Норвешку, Шведску и Велику Британију. У Данској је потиснула основни сој БА.1 и постала доминантна.

Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства у петак је означила БА.2 као варијанту која се истражује и навела да ће даље да је анализира. Др Мира Чанд, директорка у тој агенцији, навела је да је природа вируса да еволуирају и мутирају, тако да је за очекивати да се појављују нове варијанте.

БА.2 није означена као варијанта која изазива забринутост, преноси Ројтерс.

“Наш континуирани геномски надзор нам омогућава да их откријемо и проценимо да ли су значајни”, навела је докторка.

У Великој Британији су идентификоване 53 секвенце подваријанте БА.2.

Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства је саопштила да је 40 земаља пријавило секвенце БА.2, при чему је највише узорака пријављено у Данској, а затим следе Индија, Британија, Шведска и Сингапур.

Број оболелих од подваријанте БА.2 у Данској је брзо растао. Од укупног броја оболелих од короне у последњој недељи 2021. године, 20 одсто њих су оболели од БА.2, а 45 одсто у другој недељи 2022.

Андерс Фомсгард, истраживач на данском Институту “Статенс Серум” рекао је да још нема објашњење за брзи раст броја оболелих, додајући да је збуњен, али не и забринут.

“Можда је отпорнији на имунитет у популацији, што му омогућава да зарази више. Још не знамо”, рекао је Фомсгард.

Првобитна анализа коју је урадио Институт није показала разлику у хоспитализацијама за БА.2 у поређењу са БА.1.

Систематском анализом отпадних вода БА.2 установљен је и у Аустрији.

За сада није много познато о подваријанти омикрона, рекао је генетичар Урлих Елинг аустријској агенцији АПА. Наводи да мутација соја показује да само широко постављен имуни одговор може водити ка ендемији, пренео је јавни сервис.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here