Mesto za reklamu

15.02.2019.

Осим што се сумњичи да је укључен у убиство Оливера Ивановића, против потпредседника Српске листе Милана Радоичића поднета је и кривична пријава за организовани криминал и трговину наркотицима, изјавио је за Инсајдер специјални косовски тужилац Суљ Хоџа.

Нешто раније Радоичићев адвокат Живојин Јокановић навео је за Инсајдер да је прекјуче у косовском тужилаштву затражио да његовог клијента саслушају у централној Србији. Том приликом није открио информацију да се Радоичић сумњичи за нова кривична дела.

„Добио сам допунску кривичну пријаву против Радоичића. Приликом претреса његовог стана пронађено је 75 грама кокаина. Он се сумњичи за организовани криминал и трговину наркотицима“, каже за Инсајдер Суљ Хоџа, специјални косовски тужилац. Он каже да Радоичић може да буде саслушан само на територији Косова.

„Убиство Оливера Ивановића се догодило на територији Косова и Милан Радоичић само овде може да буде саслушан“, наводи он.

Тако је Хоџа заправо одговорио на изјаву Живојина Јокановића, адвоката Милана Радоичића, који је претходно за Инсајдер навео да је поднео захтев у косовском тужилаштву да га саслушају у централној Србији.

„Ја сам поднео захтев. Косовско тужилаштво за то мора да добије одобрење Министарства правде и других косовских органа. На одговор ћемо морати да сачекамо најмање десетак дана“, рекао је за Инсајдер Јокановић, који се дан раније састао са косовским тужиоцем.

Он, међутим, није поменуо да је против Радоичића поднета допунска кривична пријава за организовани криминал и трговину наркотицима. Након што је косовски тужилац саопштио ову информацију, Инсајдер је покушао поново да добије Јокановића, али су му телефони били недоступни.

Покушај хапшења и полиграфски доказ

Основни суд у Приштини је 24. јануара по захтеву Специјалног тужилаштва Косова, издао налог за хапшење потпредседника Српске листе Милана Радоичића. Како је тада изјавио Хоџа, Радоичић ће бити ухапшен само ако дође на Косово.

„За сада је тако. За Радоичићем је расписана потерница, ствар је полиције у Србији да ли поступа по потерници. Косовска полиција је претражила Митровицу и утврдила да се Радоичић не налази тамо“, рекао је косовски тужилац.

Након заоштравања односа Београда и Приштине, полиција је у новембру прошле године покушала хапшење Радоичића у северном делу Косовске Митровице, али га није пронашла у његовом стану.

Тада су у акцији специјалних полицијских снага ухапшени припадници КП Недељко Спасојевић и Драгиша Марковић, као и Марко Рошић. Како је тада саопштено, они су приведени у склопу истраге о убиству Оливера Ивановића и њима је Суд у Приштини одредио притвор од 30 дана.

„Наведена лица су приведена због основане сумње да су укључени у убиство Оливера Ивановића, као и за пружање помоћи пре и након извршења кривичног дела ’тешко убиство’. Такође, и одбегло лице М. Р. тражи се од стране Специјалног тужилаштва Косова због основане сумње да је укључен у убиство Оливера Ивановића“, навео је Љутфију у писаном одговору Инсајдеру.

Само дан пре ове акције Радоичић је био у Београду на састанку Српске листе са председником Србије, који су снимали сви медији. У првом тренутку након хапшења није се знало где је Радојичић, да би МУП Србије три дана касније саопштио да га је саслушао, не наводећи где.

Потом су председник Србије Александар Вучић и директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић јавно тврдили да је Радоичић прошао полиграф и да нема никакве везе са убиством Ивановића. Радоичић се већ 29. новембра заједно са представницима Српске листе састао поново са председником Вучићем.

На јавном сервису председник Србије тврдио је и да је Радоичић саслушан неформално и на Косову још 21. фебруара, али да је Приштина то крила.

“Они су сада хтели да га убију. Прво је уцењиван један други човек, припадник нарко-клана ухапшен на Косову по црногорској потерници, коме је нуђено да оптужи Радоичића да би могли да упакују причу и оптуже Београд. Пошто он то није могао да им каже и учини, они су дошли до овога”, рекао је Вучић крајем новембра за РТС.

Крајем децембра косовски тужилац Силе Хоџа за Инсајдер је рекао да због истраге још не може да објави доказе о умешаности Радоичића у убиство некадашњег лидера Грађанске иницијативе СДП, као и да још утврђују улогу његову улогу у том злочину.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here