Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању Програма директних давања из буџета Републике Србије привредним субјектима у приватном сектору у циљу ублажавања економских последица проузрокованих епидемијом болести COVID-19.

Ради се о трећем пакету помоћи привреди и грађанима, вредном 249,4 милијарде динара, у оквиру којег ће прва исплата минималне зараде за месец март 2021. године бити извршена 8. априла, а наредне уплате уследиће у мају и јуну.

Новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне које ће, за привреднике отворити Управа за трезор, а након тога биће преусмерена на рачуне запослених. Ова процедура предвиђена је с обзиром на то да се директна давања могу искористити искључиво за исплату зарада и накнада зарада запосленима.

Прихватањем ових мера, привредници се обавезују да не смеју смањити број запослених за више од 10 одсто до истека три месеца од исплате последњег минималца, као и на то да не могу исплаћивати дивиденде. Привредници ће за добијање ових средстава моћи да се пријављују од 1. марта, попуњавањем обрасца за пријаве на порталу Пореске управе.

На седници је усвојена и Уредба о утврђивању Програма распореда и коришћења субвенција за подршку раду угоститељске и туристичке привреде због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести COVID-19.

Имајући у виду то да је туризам једна од изузетно важних компоненти националне економије, која је највише погођена епидемијом COVID-19, Влада је обезбедила средства у износу од две милијарде динара за субвенционисање зарада у угоститељској и туристичкој привреди.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here