1. 0 06. 2021.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да су повратак у земљу и подршка у социо-економској реинтеграцији грађана међу приоритетима Владе.

Кисић Тепавчевић је на конференцији „Систем управљања миграцијама – са посебним освртом на економске аспекте“ истакла да Влада активно ради на унапређењу положаја свих грађана и на стварању што бољих услова за живот и рад.

Она је изразила наду да ће то значајно утицати и на успоравање одласка грађана Србије на рад у иностранство.

Пандемија COVID-19 утицала је на све сфере живота и нездравствени ефекти те пандемије ће се дуго осећати, указала је министарка и истовремно оценила да је, када је реч о економским миграцијама, она условила успоравање одласка грађана на рад у иностранство.

Према њеним речима, грађани који су радили у иностранству су се, са друге стране, суочили са разним несигурностима када је у питању аспект рада и многи су се враћали у своју земљу.

Имајући у виду демографску слику, стопу емиграције грађана Србије и данашње изазове у овој области, створила се потреба за ефективним управљањем токовима економских миграција, као и потреба за препознавањем различитих аспеката са којима се можемо суочити у наредном периоду, објаснила је Кисић Тепавчевић.

Она је подсетила на то да је на предлог ресорног министарства у фебруару 2020. године усвојена Стратегија за економске миграције за период 2021–2027. године и да је у току израда пратећег Акционог плана за период од 2021. до 2023. године.

Кисић Тепавчевић је пренела захвалност Немачкој организацији за међународну сарадњу, пројектима „Миграције за развој” и „Миграције и дијаспора”, као и СР Немачкој на подршци спровођењу реформских процеса у Србији.

Вођа програма „Миграције и дијаспора“ и програма „Миграције за развој“ испред ГИЗ-а Марија Богдановић објаснила је да је циљ тих програма да се оснаже све надлежне институције за још ефикасније управљање процесом миграција, а у циљу друштвено економског развоја Србије.

Програм „Миграције и дијаспора“, у оквиру којег је организована конференција, спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националном службом за запошљавање и другим институцијама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here