Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са председницима влада Бугарске Бојком Борисовом, Грчке Алексисом Ципрасом и Румуније Вјориком Данћилом. На састанку Високи савет постигао неколико договора о важним питањима за боље инфраструктурно и енергетско повезивање.

Председник Србије Вучић је на конференцији за новинаре након састанка Високог савета за сарадњу Србије, Бугарске, Грчке и Румуније истакао да је постигнуто неколико договора о важним питањима за четири земље.

Вучић је изразио уверење да ће и Румунија током председавања ЕУ велику пажњу посветити наставку евроинтеграција Србије и региона Западног Балкана, што ће значити и боље инфраструктурно повезивање у региону.

Разговарали смо о унапређењу саобраћајних, инфраструктурних односа. Значајно је да завршимо и источни и јужни крак Коридора 10. Додао је да су размотрили изградњу ауто-пута преко Вршца до Темишвара, а да је румунска страна већ покренула физибилити студију за тај пројекат.

“Када буду донели одлуку, без обзира да ли ће то бити јавно-приватно партнерство, финансирање из државног буџета или ЕУ фондова, ми можемо да кренемо у изградњу тог веома важног коридора за Србију и спајању Београда и Темишвара. Тако би Београд био спојен ауто-путем и са Темишваром, Софијом, са Солуном и Атином”, каже Вучић.

Разговарало се, каже, и о унапређењу железничке инфраструктуре. Подсетио је да Србија већ улаже 261 милион евра у модернизацију пруге Ниш-Димитровград, а очекује да се пронађе решење са Скопљем о бољем железничком повезивању. “Очекујемо да донесемо одлуку за пругу до Врања и до границе, очекујем да ћемо заједно са Скопљем пронаћи довољно новца и рачуна да уђемо у ту инвестицију”, каже Вучић. Онда би нам, додаје председник, пут до Солуна, Атине и луке Пиреј био од великог значаја.

Премијерка Румуније Вјорика Данчила истакла је да њена земља подржава европски пут Србије, упутивши позив председнику Вучићу да посети Букурешт током румунског председавања ЕУ, које почиње 1. јануара.

Она је оценила да ће то бити начин да се повећа видљивост корака које је предузела Србија на путу ка ЕУ.

Премијер Бугарске Бојко Борисов је истакао да чвршће повезивање није уперено ни против кога, већ да је усмерено на сарадњу.

Бугарски премијер је нагласио важност даљег развоја инфраструктуре наводећи примере ауто-пута који повезује Србију и Бугарску, железничку инфраструктуру са Грчком, коридор и изградњу мостова преко Дунава ка Румунији.

Премијер Грчке Алексис Ципрас оценио је да се Бугарска током председавања Европској унији окренула солунској агенди и вратила Балкан у фокус ЕУ изразивши наду да ће то чинити и Румунија.

Истакли смо значај приступања Србије ЕУ. Европска унија мора да донесе позитивне одлуке за људе на Балкану, а не да говори са позиције страха, истакао је Ципрас.

На данашњем састанку донесена је и одлука о формирању иницијалног организационог комитета у којем ће бити по четири представника Србије, Бугарске, Румуније и Грчке, преко којег ће се ове земље кандидовати за домаћина европрвенства у фудбалу 2028. године и светског првенства 2030. године.

Александар Вучић је захвалио саговорницима на посети и пријатељском односу према Србији и додао да су на данашњем састанку квадрилатерале постигли неколико договора о важним темама за све четири земље.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here