Mesto za reklamu

14.06. 2019.

Прослављени амерички песник српског порекла, есејиста и преводилац Чарлс Симић, добитник Пулицерове награде за поезију и члан Америчке академије за уметност и књижевност, гостоваће у септембру у Београду.

Чарлс Симић ће имати своје вече у програму “Поезија уживо!”, који организује Радио Београд 2, у сарадњи са Коларчевом задужбином.

Чарлс Симић, српско – амерички песник, есејиста и преводилац рођен је у Београду 1938. године. Заједно са својом породицом отишао је у Сједињене Америчке Државе 1953. године, пре тога је годину дана живео у Паризу. Песме је почео да пише још у средњој школи. На његове песничке почетке посебно су утицали амерички песници: Волт Витмен, Емили Дикинсон, Волас Стивенс.

Објавио је књиге песама “Шта каже трава”, “Негде између нас камен хвата белешке”, “Уништавање тишине”, “Школа тамних мисли”, “Свет се не завршава”, “Венчање у паклу”, “Шетајући са црном мачком”, “Књига богова и ђавола”, “Мајмуни око нас”, као и књиге есеја: “Стваралачки чин”, “Четири преводилачке варијације”, “Незапослени видовњак”, “И ђаво је песник”.

Осим Пулицерове награде за књигу “Свет се не завршава”, Чарлс Симић је добитник и европске награде КОВ, као и награде “Грифин”, “Воланс Стивенс”, “Поетски лауреат”.

Програм “Поезија уживо” Радио Београда 2, у коме најпознатији српски и инострани песници говоре своје стихове, уз директан пренос на том програму, одвија се већ две године у дворани Коларчеве задужбине.

У програму су до сада наступили Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Милован Данојлић, Стеван Тонтић, Гојко Ђого, Милена Марковић, Абдулах Сидран, Душко Новаковић, Радмила Лазић, Горан Бабић, Милан Ненадић и други познати песници.

Чарлс Симић ће, својим гостовањем у септембру, отворити трећу сезону програма “Поезија уживо!”. Симић ће, као и други песници, говорити своје стихове уз директан пренос на овом програму.

“За Радио Београд 2 представља велики комплимет то што ће Чарлс Симић, један од највећих америчких песника, пре свега због учешћа у нашем програму, допутовати у Београд, што ће наши слушаоци моћи да уживају у директном преносу вечери једног тако великог песника и што ће снимак те вечери, као и снимке других програма из циклуса ‘Поезија уживо!’, у будућности чувати Звучни архив Радио Београда, можда најбогатија ризница нашег колективног сећања”, изјавио је Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2, најављујући гостовање Чарлса Симића у програму “Поезија уживо!”.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here