Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић боравио је у званичној посети Ватикану, где је имао одвојене разговоре са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином и секретаром за односе са државама монсињором Полом Ричардом Галагером.

Селаковић је том приликом нагласио да треба интензивирати сарадњу Министарства спољних послова и Свете Столице, преневши да су разговори протекли у веома отвореној и конструктивној атмосфери, при чему је договорено да се већ од почетка следеће године наставе консултације двају министарстава спољних послова.

Направљен је план за наставак наше интензивне сарадње, чији ће први корак бити посета Галагера Србији, која се очекује већ крајем новембра, рекао је шеф српске дипломатије.

Том приликом ће, како је пренео, бити настављен дијалог са Министарством спољних послова Србије, а то ће бити прилика и за сусрет како са руководством наше земље, тако и са представницима Српске православне цркве да би се наставио дијалог који постоји између две цркве.

Према његовим речима, принципијелна подршка коју Света Столица има по питању очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије јесте нешто што додатно чини наше односе значајним и што даје једну озбиљну шансу за њихово унапређење.

Он је рекао да је оба састанка искористио као прилику да саговорнике упозна са последњим дешавањима на Kосову и Метохији и да још једном реафирмише нашу посвећеност дијалогу, као једином дипломатски могућем средству у разрешењу косовско-метохијског чвора.

Шеф српске дипломатије је истакао да је на састанцима било речи и о другим питањима у региону, о ономе што је значајно за Србију и Свету Столицу.

Говорили смо о нужности историјског отпочињања једне нове фазе сарадње између Срба и Хрвата, као нешто чему је Света Столица и те како наклоњена и што подржава, нарочито истичући чињеницу да нерешена питања из прошлости у овом тренутку оптерећују нашу сарадњу у будућности, а да то засигурно никоме добро донети неће, пренео је министар.

Он је поновио да сарадњу са Светом столицом треба интензивирати, објаснивши да је то сарадња између две државе, и да је не мешамо са оном функцијом Свете Столице која је у оквирима Римокатоличке цркве.

За нас је, како је нагласио, важно да држави која није признала једнострано проглашену независност Kосова, која подржава нашу државу иако је изложена притисцима да ту позицију промени, морамо да поклањамо посебну пажњу, да са њом сарађујемо и да интензивирамо различите друге облике сарадње.

Селаковић је рекао да је током боравка у Ватикану и у припремама за посету видео колико је његових колега из других већински православних држава боравило у посети Светој Столици и колико њих има интензиван структурни дијалог.

Ту врсту структурног дијалога, који је код нас одржан само једном у мају 2019. године, руско министарство спољних послова практикује два пута годишње, а сарадња Свете Столице и других православних земаља, као што су пријатељски Kипар и Грчка, јесте нешто што је у фази интензивирања, предочио је он.

Према његовим речима, ова врста сарадње, дијалога и комуникације за нас је веома важна, у појединим случајевима и од виталне важности тамо где православни Срби деле исти животни простор са римокатолицима.

За нашу државу је важно да са оним што је некада била папска држава, данас Света Столица, односно Ватикан, имамо добру, конструктивну и суштинску сарадњу, закључио је шеф српске дипломатије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here