Mesto za reklamu

Жика Гојковић

  1. 25. 01. 2019.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) покренуо је иницијативу да држава Србија и Српска православна црква (СПЦ) затраже од Ватикана да Крмчију Светог Саве врати у Србију.

ПОКС иницијативу покреће у години када се обиљежава осам вијекова од аутокефалности СПЦ а уочи светковања Светог Саве и уз затражени благослов патријарха српског Иринеја, рекао је на конференцији за новинаре предсједник ПОКС и народни посланик Жика Гојковић.

Гојковић је посебно позвао предсједника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић да помогну да се Крмчија, правни споменик старији 130 година од Душановог законика, врати у Србију.

Крмчија или Номоканон Св Саве, „најзначајнија књига и први духовни и световни кодекс“ налазио се у Архиву Југословенске академије знаности и уметности у Загребу „након што су га усташе украле током Другог свјетског рата“, рекао је Гојковић. Хрватске власти поклониле су га 1995. године папи Јовану Павлу Другом, „да би се с туђом имовином додвориле Ватикану“ истакао је предсједник ПОКС.

Гојковић је напоменуо да Крмчија Светог Саве говора „о темељима самодржавности и црквене аутокефалности српског народа“ као и да је„Проти Матији Ненадовићу послужила као основни извор за први писани закон устаничке Србије у мају 1804. године“.

Он је затражио да се на пролеће умјесто ванредних парламентарних избора распишу избори за уставотворну скупштину.

„Српска стварност“ / свеосрпској /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here