Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Седница Скупштине града Београда почела је причом о поплавама на левој обали Дунава и стању канализационе мреже у Београду.

Уочи седнице Скупштине града нису изостале критике опозиције на рачун одборника владајуће већине. Инвестициони део градског буџета од 2008. до 2013. износио је у просеку 250 милиона евра, док је прошле године био 76 милиона евра, а то није довољно за борбу против поплава, изјавио је Драган Ђилас, председник странке Слободе и правде

“Зашто је пола Новог Београда било полављено? зато што црпне станице Газела и Галовица нису радиле у време ових падавина. По тврдњама људи из града, нису радиле зато што нема струје. Морам да вам кажем да за сваку црпну станицу постоје два одвојена система напајања струјом, јер свако зна да, кад је невреме, може да нестане струја. А уз то, постоје агретати купљени у време кад сам ја био градоначелник. То значи да није постојао ниједан разлог да те црпне станице не раде, осим што се у њих не улаже новац и не одржавају се”, рекао је Ђилас.

Горан Весић, заменик градоначелника је одбацио оптужбе истакавши да се сада много више инвестира и гради него у време бившег градоначелника. Само ове године у постројење за прераду отпада на депонији Винча инвестираће се 330 милиона евра. Београд има пет независних канализационих система , рекао је Весић и најавио градњу фабрике за прераду отпадних вода.

“Комплетна фабрика ће коштати скоро 700 милиона евра. Ми смо сада само пред првом фазом али то већ нешто значи, почећемо да третирамо отпадне воде. То је највећа фабрика. Она покрива милион и по људи. Поред тога треба да се изгараде још четири фабрике. Фабрика у Батајници је тренутно у фази пројектовања, расписао је Водовод и канализација тендер. Следећа фабрика је Остружница. Та фабрика је важна зато што се она налази изнад фабрике за производњу воде и веома је важно да с еизнад фабрике за производњу воде не пуштају отпадне воде”, навео је Весић.

Весић је најавио изградњу канализационе мреже на левој обали Дунава, што ће решити проблем фекалне канализације. Већ је потписан уговор а крајем фебруара и почетком марта почиње изградња канализационе мреже.

На седници је речено да је нова Аутобуска станица почела да се гради у Блоку 42, а септембру ће већ добити комерцијалне садржаје. Расписан је и тендер за јавно-приватно партнерство за јавне бицикле.

Планирано је 150 станица са укупно 900 бицикала. У Београду ће бити подигнут споменик истакнутом телевизијском водитељу и новинару Милоју Мићи Орловићу, на иницијативу РТС-а , а биће постављен испред зграде Јавног сервиса у Таковској 10.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here