Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас постављању камена темељца за изградњу зграде Института „Биосенс“ у Новом Саду.

Брнабић је том приликом истакла да је за почетак радова на том пројекту било потребно уложити много рада, труда и борбе.

Данашњим чином постављања камена темљца за изградњу зграде “Биосенса”, који је до сада био подстанар у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, постављен је темељ за даљи научни напредак Србије и даље позиционирање наше земље на иновационој мапи света, поручила је премијерка.

Она је истакла да је почетак изградње зграде тог института уједно и ширење слике о Србији као земљи која може да понуди иновације, памет и рад, а не земље која нуди јефтину радну снагу.

Комплетна зграда Института “Биосенс” финансираће се преко пројекта “Антарес”, чија је вредност 28 милиона евра, а грађевински радови на овој згради коштаће више од 7 милиона евра. Нови дом европског центра изврсности простираће се на скоро 7.000 квадратних метара.

Брнабић је исказала захвалност ЕИБ и Европској унији, као партнерима који су препознали значај овог пројекта оцењујући да ће “Биосенс” постати европски центар изврсности у Европи, и истакла да је то једини центар изврсности у Европи ван Европске уније.

Према њеним речима, “Биосенс” је важан јер може да повуче читаву Србију ка још динамичнијем напретку ка Европској унији, али и по чињеници да управо тај институт запошљава младе стручњаке, који на иновативне начине повезују области информационих технологија са пољопривредом.

Брнабић је истакла да је овај институт важан и по томе што привлачи велики број младих стручњака и ван Србије, као и због тога што анимира младе стручњаке пореклом из Србије да се враћају у матицу.

Премијерки је овом приликом уручено признање заслужни члан Института “Биосенс”, јер је, како је назначено, пети пут обишла овај институт и уложила огроман напор да се крене са изградњом нове зграде.

Институт “Биосенс” постоји последњих пет година, има више од 100 отворених пројеката на којима је ангажован, а план је да у будућности упосли више од 200 младих стручњака.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here